tozsamosci trygonometryczne
katarzyna: 1)sprawdź, czy podane równości są tozsamościami trygonometrycznymi.
a) 2
−−−−−− − 1 = 1 + 2 tg2 α
cos2 α
b) 2
−−−−−−−− − 1 = 1 + 2 ctg2 α
sin2 α
c) 1 1 2
−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−
1− cos α 1 + cos α sin2 α
1 maj 13:10
pazio: a.
| | 2*1 − cos2α | | 2(sin2α + cos2α) − cos2α | |
L = |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2α | |
| | 2sin2α+cos2α | | 2sin2α | | cos2α | |
|
| = |
| + |
| = 2tg2α + 1 = P |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
jest to tożsamość trygonometryczna
b.
| | 2*1 − sin2α | | 2(sin2α + cos2α) − sin2α | |
L = |
| = |
| = |
| | sin2α | | sin2α | |
| | sin2α+2cos2α | | sin2α | | 2cos2α | |
|
| = |
| + |
| = 2ctg2α + 1 = P |
| | sin2α | | sin2α | | sin2α | |
jest to tożsamość trygonometryczna
c.
| | 1 + cosα + 1 − cosα | | 2 | | 2 | |
L = |
| = |
| = |
| = P |
| | 1−cos2α | | sin2α + cos2α − cos2α | | sin2α | |
jest to tożsamość trygonometryczna
1 maj 15:13
julia: 1
1+COSα
13 lis 11:44