problem z całką
Hukos: Witam!
Mam problem z rozwiązaniem takiej całki:
| | x2 | | dt | |
∫ |
| dx = | t=3x3−1 dt=9x2dx |
| =x2dx | |
| | (3x3−1)3 | | 9 | |
Nie wiem co dalej zrobić z mianownikiem , proszę o pomoc
14 lip 20:28
Leszek:
wykorzystaj wzór :
14 lip 20:38
Hukos: Dzięki, a teraz mam problem z dokończeniem takiej całki :
∫ cos7x sinx dx = | t= sinx dt=cosxdx |
= ∫ t (dt)7 ..
Nie wiem co z tą potęgą zrobić
14 lip 20:46
Leszek: No jak może być (dt)
7 


Takiego czegoś nie ma przy całce pojedynczej.
14 lip 20:52
Hukos: dobra , zle podstawienie | t= cosx dt= −sinx −dt= sinx |
∫ (t)7 −dt ..
teraz dobrze? i co zrobić dalej ?
14 lip 20:58
Leszek: tak jak poprzednio tylko wywal ten minus przed nawias
14 lip 21:01
Hukos: dzieki wielkie
14 lip 21:04
Mila: [ cosx=t,
−sinxdx=dt ]
| | 1 | |
∫cos7xsinxdx=−∫t7dt=− |
| t8= |
| | 8 | |
14 lip 21:46
Aga: ja mam problem z tą całką
∫√tg5 x 1/(cos2 x) dx = ∫t5 dt= ∫t(1/5) = 5/6 tg(5\6) x
podstawienie t = tgx
więc dt = 1/ (cos2 x) dx
nie wiem co robię źle, bo mam inny wynik niż powinien być
29 mar 09:55
rupert: zgubiłaś pierwiastek po podstawieniu
29 mar 11:17
Aga: Wielkie dzięki
29 mar 19:45