Wyznaczanie wzoru funkcji
Karmik: Jakbyście mieli takie polecenie: W chwili t = 0 niebieski samochód początkowo stojący w punkcie
x=0 rusza z miejsca ze stałym przyspieszeniem 2m/s2 w dodatnim kierunku osi x. TO jak byscie
wyznaczyli wzór funkcji który opisuje przebytą drogę od czasu x(t) ?
Bo mi jedyne co przychodzi do głowy to wyznaczenie 3 punktów i podstawienie do funkcji
kwadratowej, ale chyba metoda do okoła świata co nie ? Jest jakas szybsza ?
14 lip 17:05
Basia:
jest jak się zna pochodne
przyspieszenie to pochodna prędkości po czasie ⇒
v'(t) = 2 ⇒ v(t) = 2t+C
a ponieważ v(0) = 0 ⇒ C=0
czyli v(t) = 2t
stąd: droga x(t) = 2t*t = 2t2
14 lip 17:30
Karmik: dziękuje
14 lip 17:50
Karmik: kurcze myślałem że uda mi się dalszą część zrobić. Chyba jednak tego nie rozumie
W chwili t = 2 s czerwony samochód jadący sąsiednim pasem w tym samym kierunku przejeżdża przez
punkt x = 0 z prędkością 8m/s i stałym przyspieszeniem 3 m/s2. Też trzeba ułożyć układ równań
x(t)
14 lip 18:01
14 lip 18:06
Karmik: a ja myślałem że
s = v*t
i Basia całkując policzyła v. Już w ogóle nie rozumie
14 lip 18:09
Leszek: można skorzystać z gotowych wzorów.
v(t
0 + t) = a*t + v(t
0)
| | a*t2 | |
s(t0 + t) = |
| + v(t0)*t + s(t0) |
| | 2 | |
t
0 to jest chwila początkowa.
14 lip 18:12
AC:
Do drugiego zadania:
v(t) = v
0 +at
Dane:
czyli w chwili t=2s
mamy:
x(2)=0=6+2v
0 +x
0
v(2)=8=v
0+6 ⇒ v
0 =2
z pierwszego rownania x
0= −10
czyli
14 lip 18:19
Leszek: Głupio to wtedy zapisałem AC rozwiązał dobrze ale tak na piechotę. Natomiast można skorzystać
ze wzoru w ten sposób:
| | a(t − t0)2 | |
s(t)= |
| + v(t0) * (t − t0) + s(t0) |
| | 2 | |
podstawiając:
| | 3(t − 2)2 | | 3t2 + 12t + 12 | |
s(t)= |
| + 8 * (t − 2) + 0 = |
| + 8t − 16 = |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
s(t)= |
| t2 − 6t + 6 + 8t − 16 = |
| t2 + 2t − 10 |
| | 2 | | 2 | |
14 lip 18:43
14 lip 18:45
Basia:
Karmik możesz tak samo; przy pomocy całek
bez znajomości żadnych wzorów
niebieski:
v(t) = ∫2dt = 2t
x(t) = ∫2t dt = t
2+C
x(0)=0
0+C = 0
C=0
x(t) = t2
czerwony:
v(t) = ∫3dt = 3t+C
v(2) = 8
6+C = 8
C = 2
| | 3 | |
x(t) = ∫v(t)dt = ∫(3t+2)dt = |
| t2+2t+C |
| | 2 | |
x(2) = 0
6+4+C = 0
C = −10
x(t) = 32t2 + 2t −10
15 lip 09:05
Basia: a właściwie przy pomocy równań różniczkowych
bo to są takie prościutkie równania różniczkowe
15 lip 09:08