Zadanie z parametrem, funkcja kwadratowa.
Łukasz: Witam, mam problem z tym zadaniem i prosiłbym o wskazówkę.
Dla jakich wartości parametru m oba pierwiastki równania są zawarte między −2 i 4:
(m − 1)x2 + (m + 1)x + m − 1 = 0
Wiem, że muszą być spełnione następujące warunki:
1) p∊(−2,4), gdzie p=−b/2a
2) Δ ≥ 0
Ale nie wiem, czy a>0, czy a<0. Czy aby sprawdzić f(−2) i f(4) muszę sprawdzić oba przypadki?
Chaotycznie to wytłumaczyłem, ale może ktoś wie o co chodzi. Muszę wiedzieć, dokąd są
skierowane ramiona, żeby móc sprawdzić pozostałe warunki, np: f(−2)>0 lub f(−2)<0.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany to odpowiedź wynosi: m∊(1/3;13/21)∪(7/3;3)
14 lip 15:34
Basia:
rozbij na dwa przypadki:
1.
dla m<1 masz warunki: Δ>0 (bo oba pierwiastki) i f(−2)<0 i f(4)<0
2.
dla m>1 masz warunki: Δ>0 (bo oba pierwiastki) i f(−2)>0 i f(4)>0
nie musisz już wtedy badać p
14 lip 15:41
Basia:
P.S. dla m=1 masz równanie liniowe i jeden pierwiastek czyli m=1 odpada
14 lip 15:44
Łukasz: Czyli policzenie p nic nie zmieni, zgadza się? W sensie, że nie zaszkodzi, jeśli zostanie
policzone poprawnie?
14 lip 15:52
Basia:
z tego, że p∊(−2;4) nie wynika jeszcze, że pierwiastki należą do tego przedziału
przykład: y = x2 − 25 p=0∊(−2;4) ale pierwiastki to −5 i 5 i do niego nie należą
dlatego badanie p nie ma sensu
14 lip 15:56
Basia:
P.S. to jest implikacja "w drugą stronę"
prawdą jest, że:
jeżeli x1,x2 ∊ (a;b) ⇒ p∊(a;b)
nieprawdą jest, że:
jeżeli p∊(a;b) ⇒ x1,x2 ∊ (a;b)
patrz: przykład
czyli w tym zadaniu warunek p∊(−2;4) jest warunkiem koniecznym, ale nie jest
warunkiem wystarczającym
14 lip 16:00
Łukasz: Dziękuję
14 lip 16:05
pigor: ... niech f(x)=
(m−1)x2+(m+1)x+m−1 , czyli f(x)=ax
2+bx+c, a
(α;β)=(−2;4) ,
to np. tak :
α<x1<x2<β ⇔
Δ>0 i af(α)>0 i af(β)>0 ⇒
⇒ (m+1)
2−4(m−1)
2>0 i (m−1)[4(m−1)−2(m+1)+m−1]>0 i (m−1)[16(m−1)+4(m+1)+m−1]>0 ⇔
⇔ −3m
2+10m−3>0
i (m−1)(3m−7)>0
i (m−1)(21m−13)>0 ⇔
⇔ m
2−3
13m+1<0
i 3(m−1)(m−
73)>0
i 21(m−1)(m−
1321>0 ⇔
⇔ (m−
13)(m−3)<0
i (m<1 lub m>
73)
i (m<
1321 lub m>1) ⇔
⇔
13<m<3
i (m<
1321 ∨ m>
73) ⇔
13<m<1321 ∨ 73<m<3 ⇔
⇔
m∊ (13;1321) U (73;3) − szukany zbiór wartości parametru
m.
14 lip 16:28