logarytmy
kiki: a) log
2 5 * log
5 6 * log
6 16= ...
b) (log
3 1,5)
2 + log
3 6 * log
3 13,5= ...
proszę o pomoc
14 lip 10:43
Jack:
w a) skorzystaj kilka razy ze wzorów: c*loga b = loga bc oraz aloga b=b
w b) spróbuj pogrupować: zauważ, że 13,5=9*1,5
14 lip 10:54
Leszek: ja bym w a proponował w a) zamienić podstawy logarytmów do jednej wspólnej:
14 lip 11:01
kiki: a jakie wyniki powinny wyjsc?
14 lip 11:06
Leszek: W obu 4 . Jednak musisz tak jak Jack napisał.
14 lip 11:53
pigor: ... lub
b) np. tak :
(log31,5)2+log36 * log313,5= (log
332)
2+log
3(3*2) * log
3272=
= (1−log
32)
2+(1+log
32)(3−log
32)= 1−2log
32+(log
32)
2+3−2log
32−(log
32)
2=
4 .
14 lip 12:33
kiki: nie wychodzi mi wynik w podpunkcie a, jak by ktoś mógł jakoś zacząć te obliczenia to będę
wdzięczna
14 lip 16:56
kiki: ok, spoko już mam!
14 lip 17:01