wyznacz a_7
Joanna: a)a1=2,q=3,b)a9=3,a4=−3 c)a2=2,S3=7
1 maj 12:54
Klara:
a7 = a1 *q6
w b)
a4 = a1 *q3 a9 = a1 *q8
czyli rozwiąż układ:
a1 *q8= 3
a1 *q3 = −3
c) a2 = a1*q => a1 *q= 2
S3 = a1 +a2 +a3 => a1 +2 +a1 *q2 = 7 => a1 +a1*q2 = 5
to: a1 + 2*q = 5
rozwiąż układ:
a1 *q= 2
a1 + 2q= 5 oblicz a1 i q
i nastepnie a7 = a1 *q6
1 maj 13:04
Joanna: Jest to cale rozwia?zanie
1 maj 13:15
Sallariman: troche to skaplikowanie napisane, ale spròbuje
a) a7=a1*q6
a7= 2 * 36
a7= 2 * 729
a7= 1458
czy to bedzie tak poprawnie ? Jesli tak to dalej zaden problem
2 maj 12:12
Joanna: napisalam to tym komicznym kodem na tej stronie.matematyka to dla mnie byla,jest i bedzie
skaplikowana.
2 maj 17:02