nierówności zespolone
Marek: Jak znaleźć rozwiązanie nierówności |z|≤4 z∊ℂ?
13 lip 21:25
pigor: ... otóż, np. tak : niech
z=x+iy , to
|z|≤4 ⇔ x
2+y
2≤4 , czyli rozwiązaniem jest zbiór par liczb (x,y)∊R
2 , czyli liczb
z=x+iy koła o promieniu r=2 i środku w (0,0) , wraz z okręgiem (brzegiem) tego koła .
13 lip 21:49
pigor: ... kurcze, przepraszam |z|=
√x2+y2 , wtedy
|z|≤4 ⇔
√x2+y2≤4 ⇔
x2+y2≤16 , a więc rozwiązaniem jest zbiór par liczb
(x,y)∊R2 , czyli liczb z=x+iy koła o promieniu r=4 i środku w (0,0) , wraz z okręgiem
(brzegiem) tego koła .
13 lip 22:37
13 lip 22:51
pigor: ... no bo ja już głupieje siedząc tyle przy tym ...

"telewizorze" , idę spać i już,
dobranoc .
13 lip 23:02