wyznacz a_40
Joanna: a)a1=−3,r=2 b)a8=37,a11=52
1 maj 12:51
Klara:
a) a40= a1 + 39*r
b) a8 = a1 +7r a11= a1 +10r
zatem:
a1 +7r = 37
a1 + 10r= 52
rozwiąż układ równań i oblicz a1 i r
następnie: a40 = a1 + 39r
1 maj 12:54
Joanna: Ja nic nie rozumiem z matmy,a musze to zaliczyc juz,dlatego prosze Cie o pomoc calkowita.Z gòry
Ci bardzo dziekuje
1 maj 13:00
Klara: Joanno ?.... tzn . Ty masz zaliczyć? czy ja?
1 maj 13:05
Joanna: Ja mam zaliczyc problemZe wszkole bylam okolo 15−lat temu i to nie jest takie proste jak Ci sie
wydaje.pozatym nie mam nikogo tu na miejscu w niemczech jest to dlamnie duzy problem
1 maj 13:20
Klara: OK

zad a) a
40= a
1 + 39r => a
40 = −3+ 39*2 => a
40= 75
zad b)
a
1 +7r = 37
−a
1 − 10r = − 52
−−−−−−−−−−−−−
= − 3r = − 15 => r = 5 to a
1 = 37 − 7*5 => a
1 = 2
więc a
40 = a
1 +39r => a
40 = 2 + 39*5 => a
40 = 197
1 maj 13:45
Sallariman: a wiec ten temat jest juz zamkniety
2 maj 12:03
Joanna: Prawde mòwiadz bardzo bym sie cieszyla jak bys Klaro byla tu w niemczech(naturalnie niedaleko
miasta gdzie mieszkam)i mogla bys mnie podszkolic.Ale ja wiem ze to niemozliwe.Dlatego bardzo
Ci jestem wdzieczna za pomoc.Dzieki
2 maj 17:11