Oblicz granice ciągów
Magda: Oblicz granice ciągów
lim n→∞ ( n2 − 3 / n2) 4n2−3
13 lip 16:33
Krzysiek: tak ciężko dołożyć nawiasy? bo w tej wersji granica to
∞,
jednak zapewne przyklad wygląda tak:
skorzystaj z liczby 'e' do obliczenia tej granicy
13 lip 16:37
Magda: a mozesz przeliczyc bo mi wyszlo e12 i nie wiem czy dobrze
przepraszam za te nawiasy, pierwszy raz tu piszę
13 lip 16:39
Magda: e12
13 lip 16:39
Krzysiek: jak dla mnie to : e−12
13 lip 16:41
Magda: hmm więc gdzieś robię błąd
13 lip 16:43
Leszek: robie podstawienie k=n
2
| | −3 | |
limk→∞(1+ |
| )4k−3=e−3*4=e−12 |
| | k | |
13 lip 16:53
Vodka 89: mi wyszło e12
17 lip 17:34
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
u mnie tez jak nic −12 w potędze czyli |
| |
| | e12 | |
17 lip 22:17
Artur z miasta Neptuna:
zapewne źle przekształciłaś −−− patrz −3 w nawiasie
17 lip 22:19