tricki
Saizou : Witam, poszukują ciekawych rzeczy ponad programowych, które mogą się przydać do matury.
Jak myślicie co może się przydać?
13 lip 15:37
Basiek: Nie wiem, na ile to ponadprogramowe, ale
wektorki poćwicz i pobaw się, skoro masz czas
13 lip 15:40
Saizou : to na razie mam jedna propozycję
13 lip 15:43
rumpek: Pochodne mogą przydać się przy zadaniach optymalizacyjnych
13 lip 15:44
Bartek : witaj Basiu, Saizou

Czy jest tu jakiś sposób, żeby skojarzyć osobę po nicku? Bo twój nick Basiu jest Basiek a w
temacie dotyczącym tej alternatywy wyłączającej osobą mocno wtajemniczoną jest osoba o nicku
Basia, w związku z czym nie wiem...czy Basiek i Basia to ta sama osoba czy nie?
13 lip 15:46
Saizou : to pochodne już bliżej niż wektory
13 lip 15:48
rumpek:
Basiek = lat 19

(w grudniu bodajże skończy z tego co pamiętam)
Basia = osoba dorosła, będąca na forum od początku
13 lip 15:51
Bartek : Aha, okej...
13 lip 15:53
13 lip 23:09
Basiek: I jeszcze to:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html <− schemat Beronulliego. Ale nie wiem, jak u Ciebie w tym momencie z prawdopodobieństwem,
bo jeśli nie masz solidnych podstaw, to na razie sobie daruj, a przerobisz przy okazji

.
13 lip 23:15
Saizou : wielkie dzięki
Basiuniu , trzymaj

schemat na liczbę zwycięstw zostawiam na później
13 lip 23:22
Basiek: Nie ma problemu
Błażejku, jakbyś potrzebował jakichś linków, tudzież książek w wersji
elektronicznej, to służę radą i pomocą.

Dzięki za
13 lip 23:24
Saizou : do koszyczka
13 lip 23:25
Basiek: <Chowa przed wścibskimi oczami>
Swoją drogą... podziwiam ludzi, którym się chce cokolwiek robić w wakacje. Zazdroszczę.
13 lip 23:26
Saizou : ale do fizyki to się na 50 m nie zbliżam i nie tykam kijem
13 lip 23:28
Basiek: [Ktoś mnie pewnie okrzyczy za to, ale...]
Fizyka JEST straszna.

Moja koleżanka bliższa idzie na fizykę techniczną i obserwuję, że jak
komuś to mówi to jest

i takie nieufne spojrzenie...

Ale fizykę też musisz zdać, nieprawdaż?
13 lip 23:29
Saizou : Basiuniu co ja muszę zrobić? Jest tego wiele, ale czy zdawać fizykę to się poważnie
zastanawiam. I właśnie fizyka jest okropna. A nad studiami to myślę jeszcze nad japonistyką
13 lip 23:32
Basiek: Bo wiesz.... architektura?

Wydawało mi się, ze trzeba tam fizykę zdawać. (Ale b. możliwe, że
mi się wydawało). Japonistyka fajna!

Tylko trzeba zdać genialnie wręcz języki na maturze...
to już teraz przydałoby się uczyć.

(Takie materiały też posiadam

)
13 lip 23:36
13 lip 23:38
Basiek: Śmieszne.

500 pkt za rysunek...

to maturka tak tylko, żeby zdać i reszta...
13 lip 23:40
Saizou : nie bo przyjmują od 300 punktów z rysunku, tak słyszałem
13 lip 23:41
Basiek: To do dzieła!

Jeszcze ew. matematyki się opłaca uczyć przy takim przeliczniku.
13 lip 23:44
Gustlik: Saizou, w każdym dziale w komentarzach jest "mój" program nauczania, który stosuję. Tymi
samymi kolorami, co Jakub pozaznaczałem, jakie zagadnienia wg mnie powinny obowiązywać na
poziomie podstawowym, a jakie na rozszerzonym. Układając ten program kierowałem się nie
informatorem CKE (to zrobił Jakub), ale własnym doświadczeniem w pracy z uczniami,
prostotą metod, które w większości zostały niesłusznie przeniesione przez MEN i CKE na
rozszerzenie, przydatnością znajomości danego zagadnienia w rozwiązywaniu zadań oraz starym
sprawdzonym programem nauczania.
Ucz się wg "mojego" programu. Na wszystkich poziomach jest wprawdzie więcej materiału, niz
wymaga tego obecna podstawa programowa, ale przynajmniej będziesz znał więcej sposobów, w
dodatku prostszych niemal do każdego zadania. CKE na szczęście pozwala na wszystkie metody,
nawet tymi spoza szkolnej podstawy programowej, byle byś tylko poprawnie rozwiązał zadanie.
Możesz np. pole trójkata obliczyć całkami, jeżeli się nie pomylisz − dostaniesz tyle samo
punktów, jak za standardowe rozwiązanie.
13 lip 23:45
Saizou : Gustlik czy liczenie pola trójkąta całkami ma sens? i czy jest krótsze?
Basiuniu dlatego fizyka w moim wypadku to tylko kolorowe tło z wieloma wzorami
13 lip 23:48
Basiek: Błażejku− chyba jestem w stanie Cię zrozumieć. U mnie fizyka... cóż, była ciekawa, ale
jeśli się KOMPLETNIE nic nie robi poza lekcją, to się KOMPLETNIE nic nie wie.

A jeśli
fizyka Cię nie bawi (jak niektórych)− to wystarczy, że przetrwasz do końca LO z nią, I tego Ci
życzę.

13 lip 23:51
Saizou : Dziękuję za tak miłe życzenia, ja nawet na lekcjach nic nie robię, bo mój nauczyciel robi tyle
dygresji, że to zajmuje 30 minut
13 lip 23:53
Gustlik: Saizou oczywiście, że nie ma sensu liczyć pola trójkąta całkami. Ja tylko chciałem
zaznaczyć, że CKE zezwala na dowolność metod, że możesz stosować każdą metodę, nawet spoza
programu nauczania. Jako przykład podalem obliczanie pola trójkąta całkami, bo gdybyś
faktycznie tak zrobił − miałbyś uznane to zadanie, o ile byś się nie pomylił.
Chodzi mi o to, ze na maturze nie musisz się trzymać wyłącznie szkolnych metod, zwykle
trudnych, czasochłonnych i topornych, z czym wręcz walczę, nawet na tym forum jak zauważyłeś.
Jeżeli znasz inne metody, wg Ciebie krótsze i łatwiejsze − możesz je stosować, o ile są
oczywiście poprawne, nie musisz też ich udowadniać. Wiem coś o tym, bo rozmawiałem z
egzaminatorami z CKE. Tak więc pisząc maturę rozszerzoną możesz śmiało stosować metody np. ze
studiów, jeżeli je znasz, na maturze podstawowej − też możesz robic metodami np. ze studiów
albo z rozszerzeń.
13 lip 23:58
14 lip 00:02
Basiek: ... brzmi strasznie. Chyba preferuję fizykę.
14 lip 00:04
Saizou : nie taki diabeł straszny jakim go rysują

, a ja rysunek
14 lip 00:06
Basiek: 
Jak kto woli...
btw. pochwalę się, ze dostałam się tam, gdzie chciałam.

Wyznaczałam próg.
14 lip 00:10
Saizou : 
i kolejne

do koszyczka
14 lip 00:15
Basiek: 
<zabiera

> Co ciekawe... zeszłoroczny próg został w miejscu, mimo że niemal wszędzie
progi skoczyły w górę przez matematykę.


Ale nie narzekam. Bardzo mnie to cieszy.
14 lip 00:17
Saizou : jeszcze raz gratulują, to na jaką uczelnię od października się wybierasz?
14 lip 00:21
Saizou : gratulują= gratuluję
14 lip 00:21
14 lip 00:23
Saizou : bardzo piękna fasada akademii

a na jaki kierunek?
14 lip 00:25
Mila: Witaj w Krakowie.
14 lip 00:26
Basiek: Finanse i rachunkowość.

Urzekła mnie jeszcze katedra finansów od wewnątrz.
14 lip 00:27
Saizou : Basiuniu tylko uważaj na smoka wawelskiego
14 lip 00:27
Basiek: MIla− no tak, aczkolwiek w samym Krakowie już aż tylu plusów nie widzę.
Błażejku− nic mi nie grozi.

Może smok powinien się bać
14 lip 00:29
Saizou : " Mam smoka i nie zawaham się go użyć "
14 lip 00:31
Basiek: Biedny smoczek.

A tymczasem− dobranoc. Wstałam po 11, co oznacza, że padam na twarz.

14 lip 00:34
Saizou : właśnie ja też idę położyć mojego smoka do łóżka, dobranoc Basiuniu
14 lip 00:37