całka
ZIom: Witam! Jak rozwiązać tą całkę ?
13 lip 14:06
DORO: 3 przed całke i potem podstawienie 3x+2 = t
13 lip 14:27
DORO: z resztą wzór jest ,jeżeli pochodna mianownika jest licznikiem
13 lip 14:28
Mila: 3x+2≠0
| | 3x | | 3x+2−2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | 3x+2 | | 3x+2 | |
| | dx | |
=∫dx−2∫ |
| = [ podstawienie 3x+2=t, 3dx=dt, dx=1/3dt} |
| | 3x+2 | |
13 lip 15:19
matematykaforum.pl: Tutaj znajdziesz pomoc w całkach:
Forum matematyczne w phpBB3:
http://matematykaforum.pl . Wolny wstęp i pisanie dla gości, brak aktywacji
zarejestrowanych przez e−mail, dobrowolne stosowanie LaTeX−a, dopuszczalne skany. Dbamy o miłą
atmosferę i chętnie przyjmujemy nowych użytkowników. Krótki poradnik dla naszych nowych
odwiedzających:
http://matematykaforum.pl/viewtopic.php?f=10&p=951#p951
13 lip 16:47
12 mar 16:48