13 lip 12:59
DORO: Wkradł się błąd
w mianowniku ma być x2 + 1
13 lip 13:00
pi: Chyba znowu musi być jakaś pomyłka, bo w tym przypadku to jest baaaaaaaaardzo dlugie
rozwiązanie!
13 lip 13:50
DORO: dokładnie taka całka pi....
13 lip 14:04
DORO: ogólnie chciałem zapytać czy jest jakiś schemat na całki funkcji wymiernej, Czy można je robić
przez części czy przez podstawienie, albo na co zwracać uwage przy wyborze metody
13 lip 14:06
13 lip 14:12
DORO: nie wczytuje Ziom
13 lip 14:16
ZIom: mi wczytalo tylko musialem troche poczekać , google.pl −−> tam jest pełno tego
13 lip 14:37
Mila: | | x2+1+1 | |
=∫ |
| dx= |
| | (x2+1)*√x2+2 | |
| | dx | | dx | |
=∫ |
| +∫ |
| = |
| | √x2+2 | | (x2+1)*√x2+2 | |
Spróbuj dalej sama
13 lip 15:26
Mila: Pierwsza całka z wzoru
druga : podstawienie √x2+2=xt
Wynik napisać, czy umiesz sprawdzić wolframem?
13 lip 17:30
Basia:
Wczytuje, ale wolno i nie zawsze. Za to da się bez problemu ściągnąć.
Lewy klawisz myszy + zapisz plik docelowy jako
13 lip 17:34
Krzysiek: Mila, czemu akurat takie podstawienie?
nie liczyłem więc nie wiem czy policzymy coś tym podstawieniem, ale ani to I ani II
podstawienie Eulera... które zapewne pomogą tutaj
13 lip 17:36
Mila: Witaj Basiu, z jakiego poziomu edukacji Bartek rozpisuje te zadania logiczne, ja to miałam na 4
roku.
13 lip 17:37
Mila: Krzysiek, policzyłam. Może jest inne, ale to wyszło.Próbowałam inne podstawienie, ale było
bardziej skomplikowane liczenie. Podaj Twoją propozycję. Teraz znikam.
13 lip 17:39
Krzysiek: I podstawienie Eulera:
√x2 +2 =t−x
II podstawienie Eulera:
√x2 +2=tx +√2
13 lip 17:41
Basia:
@Krzysiek
nie mam pojęcia; zapytaj Bartka
odnoszę wrażenie, że "con amore"
i jakoś się nie zdziwiłam, bo zaraz po maturze bawiłam się też "con amore" tym samym
czytałam Couranta i Robina "Co to jest matematyka" i jakoś mnie te układy binarne
zainteresowały
a wtedy jeszcze nie byłam pewna czy chcę być matematykiem teoretykiem czy ..............
jak to się wtedy nazywało ? bo nie informatyk, zapomniałam

specjalizacja na studiach nazywała się "metody numeryczne"
no ale przecież nie matematykiem metodykiem numerycznym, może po prostu programistą
(to słowo już funkcjonowało, przecież mieliśmy ODRĘ)
13 lip 17:56
Mila:
Krzysiek, wybrałam nietypowe podstawienie ze względu na x2 w obydwu wyrażeniach.
Podstawienia Eulera też sprawdzałam w I kolejności.
Zresztą, jak widzisz DORO nie jest zainteresowana (y).
13 lip 23:24