Złotówka
jok: Na ile sposobów można rozmienić złotówkę?
13 lip 00:04
jok: używając 1,2,5,10,20,50 groszówek
13 lip 00:06
Yoyo: kawalarz
13 lip 00:08
Basia: 
straszne zadanie; czy to matematyka dyskretna ?
13 lip 11:21
Trivial:
Trzeba wyprowadzić rekurencyjne zależności i policzyć.
13 lip 11:30
Trivial: i tak, Basiek, to matematyka dyskretna.
13 lip 11:32
Basia: wiem Trivial, ale to dość paskudne liczenie i myślę jakby to załatwić prościej
niestety nic na "prościej" nie wymyśliłam
13 lip 11:33
Trivial: Przepraszam,
Basiu. Pomyliłem Cię z
Baśkiem.
13 lip 11:36
Trivial: Prościej raczej nie da rady.
13 lip 11:37
13 lip 12:08
matematyk: na w ch.. dużo sposobów
13 lip 12:15
Basiek: Wtrącam się, witam Was− na przyszłość: przed godziną 12−tą to
nie mogę być ja.

Ale dzięki
Trivial za odpowiedź.
13 lip 12:43
Leszek: Na widzę to tak (zaczynajac od monet najdrobniejszych):
Monetę 2gr można przedstawić na 2 sposoby:
2gr
2 * 1gr
Zatem jakas tam funkcja:
f(2gr)=2
Dalej mamy monetę 5gr.Możemy ją przedstawić w postaci:
5gr
lub rozbijając ją najmniej drobnie na:
2*2gr + 1gr
ale te 2gr też możemy przedstawić na f(2gr) sposoby więc:
| | (2+f(2gr)−1)! | | (2+1)! | | 6 | |
f(5gr)=1+ |
| =1+ |
| =1+ |
| =4 |
| | 2! (f(2gr)−1)! | | 2!*1! | | 2 | |
Teraz moneta 10gr.Można ją przedstawić na takie sposoby:
10gr
2*5gr
no i ponieważ każda moneta 5gr może oddzienie być rozmieniona tak że musi być co najmniej
1 moneta 1gr a moneta 10gr jest parzysta więc dochodzi jeszcze jedna możliwość którą
pomineliśmy:
5*2gr (uwaga! tutaj juz nie rozdrabniamy monety 2gr bo wyjdzie możliwość uwzględniona
wcześniej)
| | (2+f(5gr)−1)! | | (2+3)! | | 120 | |
f(10gr)=2+ |
| =2+ |
| =2+ |
| =12 |
| | 2! (f(5gr)−1)! | | 2!*3! | | 12 | |
Dalej monata 20gr:
20gr
2*10gr
| | (2+f(10gr)−1)! | |
f(20gr)=1+ |
| = |
| | 2! (f(10gr)−1)! | |
| | (2+11)! | | 13! | | 12*13 | |
1+ |
| =1+ |
| =1+ |
| =1+78=79 |
| | 2!*11! | | 2!*11! | | 2 | |
Moneta 50gr:
50gr
2*20gr+10gr
Jednak pojawia sie problem: Jak połączyć rozdrabnianie jednocześnie monet 20gr i 10gr?
Jak napisać wzór na kombinację z powtórzeniami w takim przypadku?
Mimo to mam inne rowiazanie:
5*10gr(rozdrabniamy monety 10gr, nie używamy monet 20gr)
dalej:
jeśli są dwie monety 20gr to mamy 1 monetę 10gr (którą możemy rozdrobnić)
2*20gr + 10gr
więc musimy dodać f(10gr)
jeśli jest 1 moneta 20gr to mamy 3 monety 10gr
20gr + 3*10gr
więc musimy dodać kombinacje 3 po f(10gr)
| | (5+f(10gr)−1)! | | (5+11)! | |
a= |
| = |
| = |
| | 5! (f(10gr)−1)! | | 5!*11! | |
| 16! | | 12*13*14*15*16 | |
| = |
| =4368 |
| 120*11! | | 120 | |
| | (3+f(10gr)−1)! | | (3+11)! | |
b= |
| = |
| = |
| | 3! (f(10gr)−1)! | | 3!*11! | |
| 14! | | 12*13*14 | |
| = |
| =364 |
| 6*11! | | 6 | |
Razem ilość możliwosci przybiera postać:
f(50gr) = 1+a + b + f(10gr) = 1 + 4368 + 364 + 12 = 4745
No i ostatnia moneta 1zł:
1zł
2*50gr
5*20gr (czyli dodajemy 1 bo tylko jedna jest taka możliwość a nie została uwzględniona przy
2*50gr,
podobnie jak z monetą 10gr)
| | (2+f(50gr)−1)! | | (2+4744)! | |
f(1zł)=2+ |
| =2+ |
| = |
| | 2! (f(50gr)−1)! | | 2!*4744! | |
Pnieważ chdzi na o rozmienienie 1zł wiec opcja 1zł odpada i zostaje:
11259886
To jest mój ostateczny wynik. Niewiem czy dobrze ale niezdziwiłbym się jakby było źle...
13 lip 15:52
panteon: coś mi nie gra do 10gr jest ok ale 20gr można przedstawić tylko jako 2*10gr lub 1*20gr więc
powinno być 12*12 +1=25 chyba, że czegoś nie rozumiem?
13 lip 16:39
Leszek: Źle liczysz. Musisz policzyć każda kombinacja z jednej monety razy każda przez z drugiej z tym
ze pomijamy te które się powtarzają ale mają inną kolejność(bo kolejność nie ma znaczenia).
Trzeba liczyć kombinacje z powtórzeniami.
13 lip 17:27
panteon: już sam do tego doszedłem i zgadza mi się (przynajmniej do 20gr bo potem się już gubie i mi się
nie chce liczyć dalej)
13 lip 17:59
hyhy: 293 .
21 gru 19:28
Godzio:
Można zrobić to ze splotu funkcji z tego co pamiętam, a w tym wypadku ciągu
21 gru 19:31
Godzio: Przedstawię zarys tego, gdyby kogoś zainteresowało

Szukamy rozwiązań całkowitych nieujemnych równania:
x
1 + 2x
2 + 5x
3 + 10x
4 + 20x
5 + 50x
6 = 100
a
n − liczba rozwiązań równania x
1 = n ⇒ a
n = 1,
| | ⎧ | 1, n = 2k | |
| bn − liczba rozwiązań równania 2x2 = n ⇒ bn = | ⎩ | 0, n ≠ 2k |
|
Splot b
n' = (a*b)
n jest liczbą rozwiązań równania:
x
1 + 2x
2 = n
| | n | |
bn' = ∑k=0nbkan−k=∑k=0nbk=b0+b2+...+b2[n/2] = [ |
| ] + 1 |
| | 2 | |
| | ⎧ | 1, n = 5k | |
| Dalej, cn − liczba rozwiązań równania 5x3 = n ⇒ cn = | ⎩ | 0, n ≠ 5k |
|
Podobnie splot c
n' = (b'*c)
n = ∑
k=0nb
k'c
n−k = (x)
∑
k=0100b
k'c
n−k = b
0' + b
5' + b
10' + ... + b
100' =
= 1 + 3 + 6 + 8 + 11 + 13 + 16 + 18 + ... itd. trzeba zsumować
| | ⎧ | 1, k = 10k | |
| dn − liczba rozwiązań równania 10x4 = n ⇒ dn = | ⎩ | 0, k ≠ 10k |
|
| | ⎧ | 1, k = 20k | |
| en − liczba rozwiązań równania 20x5 = n ⇒ en = | ⎩ | 0, k ≠ 20k |
|
| | ⎧ | 1, k = 50k | |
| fn − liczba rozwiązań równania 50x6 = n ⇒ fn = | ⎩ | 0, k ≠ 50k |
|
I tworzymy sploty:
d
n' = (c'*d)
n = ∑
k=0nc'
kd
n−k
e
n' = (d'*e)
n = ∑
k=0nd'
ke
n−k =
f
n' = (e'*f)
n = ∑
k=0100e'
kf
100−k − liczba rozwiązań naszego równania,
∑
k=0100e'
kf
100−k = e
100'f
0 + e
50'f
50 + e
0'f
100 =
= e
0' + e
50' + e
100 '
21 gru 20:01
lkoikm: Firma Nokia Solutions and Networks zorganizowała konkurs z podobnym (nieco trudniejszym)
zadaniem:
Na ile sposobów można rozmienić banknot 1024 N$N na nominały o mniejszej wartości należące do
zbioru {2i} N$N, gdzie i = 0,1,2,…,9?
więcej info na:
http://bepartofsomething.eu/
powodzenia
21 lis 20:11
GK: Poprawna odpowiedź to 3776.
Obliczone programowo.
7 cze 15:08