Całki
R0b1: Jakim sposobem można rozwiązać te całki ?
c) ∫ ln (3x+2) dx
d) ∫ (3x+2) dx
e) ∫ xln(x+2) dx
f) ∫ xe
x dx
g) ∫ x
√1+x2 dx
h) ∫ lnx dx
12 lip 21:03
R0b1: ** w d) powinno być ∫ ln(3x+2) dx
12 lip 21:05
Asyy: a) Przez podstawienie t = 4cosx + 1
12 lip 21:09
R0b1: a pozostałe ?
| | 16 | |
w przykładzie a) wyszło mi |
| , mógłby ktoś sprawdzić, bo dopiero uczę się |
| | (1+4cosx)2 | |
całek ?
12 lip 21:20
Krzysiek: b) rozbij na sumę całke (konkretniej na różnicę)
c) przez części:
u'=1
v=ln(3x+2)
d)=c)
e)przez części:
u'=x
v=ln(x+2)
f)przez części:
u=x
v'=e
x
g)podstawienie: t=1+x
2
h) podobnie jak c)
| | 1 | | 1 | |
i) |
| = |
| i rozbijasz na ułamki proste |
| | x+x2 | | x(1+x) | |
12 lip 21:26
Krzysiek: a) źle
t=4cosx+1
czyli: dt=−4sinxdx
| | 5sinx | | 1 | | −5 | |
zatem:∫ |
| dx = ∫ |
| *( |
| )dt =... |
| | 1+4cosx | | t | | 4 | |
12 lip 21:30
R0b1: dzięki, a mógłbyś rozpisać przykład b) ?
12 lip 21:32
Krzysiek: akurat b) jest najłatwiejsze, spróbuj Sam. przecież wystarczy rozbić na dwie całki i skorzystać
z gotowych wzorów
12 lip 21:36
Artur z miasta Neptuna: R0b1 −−− calki sprawdzaj na wolframalpha.com
12 lip 21:58
12 lip 21:59
Mila:
| | 1 | | 3 | |
b)= ∫ |
| dx− |
| ∫sinxdx= |
| | 2sin2x | | 2 | |
12 lip 22:28
Mila: h)
∫lnx= przez części
[u=lnx v'=1
| | 1 | |
c.d.=xlnx−∫x* |
| dx =xlnx−∫dx= |
| | x | |
= xlnx−x+C
teraz zrób pozostałe z logarytmem
12 lip 22:55
Gustlik: ad a) Można wykorzystać wzór:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx=ln|f(x)|+C |
| | f(x) | |
Wzór ten wynika ze wzoru na pochodną funkcji złożonej i na pochodna z lnx:
| | 1 | | f'(x) | |
ln|f(x)|= |
| *f'(x)= |
| |
| | f(x) | | f(x) | |
Widać, że w liczniku można łatwo "zrobić" pochodną mianownika kombinując na współczynnikach.
musimy "zrobić" −4sinx, bo to jest pochodna z 1+4cosx:
| | 5sinx | | sinx | |
∫ |
| dx=5∫ |
| dx= |
| | 1+4cosx | | 1+4cosx | |
| | 5 | | −4sinx | | 5 | |
=− |
| ∫ |
| dx=− |
| ln|1+4cosx|+C |
| | 4 | | 1+4cosx | | 4 | |
12 lip 23:29
Gustlik: Poprawiam chochlika:
| | 1 | | f'(x) | |
(ln|f(x)|)'= |
| *f'(x)= |
| − zapomniałem dać prima przy logarytmie, reszta |
| | f(x) | | f(x) | |
jest dobrze.
12 lip 23:31
R0b1: dziękuję wszystkim za pomoc ; )
13 lip 13:43