matematykaszkolna.pl
Politechnika Mati: Witam. Jestem tegorocznym maturą (matematyka podst. − 100%, roz. − 84%), dostałem się wszędzie, ale interesują mnie tylko dwa kierunki na Politechnice Krakowskiej, mianowicie Budownictwo na Wydziale Inżynierii Lądowej oraz na Informatykę na Wydziale Inżynierii Elektrycznej i Komputerowej. Oba kierunki moim zdaniem są bardzo prestiżowe. Moja prośba by była taka, abyście wyrazili swoją opinię na temat tych dwóch kierunków oraz, który ewentualnie wybrać. Dziś muszę podjąć decyzję, Pozdrawiam Mati
12 lip 16:30
Al Ganonim: Na budowlankę nie idź, później ciężko o pracę (sporo osób poszło na ten kierunek i pracy nie będzie). Lepiej na informatykę. Godziwe zarobki i sporo ofert pracy w szczególności za granicą.
12 lip 16:51
Leszek: A ja myślę że informatyków jest zbyt dużo..
12 lip 17:48
Bogdan: Zdarza się, że studiujemy jedno, a w życiu robimy zupełnie co innego. Biorąc to pod uwagę należałoby wybrać informatykę, bo ta wiedza i umiejętności są potrzebne i niemal nieodzowne w różnych dziedzinach i sferach działalności zawodowej i nie tylko zawodowej.
12 lip 18:05
Sly: hej Mati daj znać co wybrałeś,ja też się wybieram na PK,jutro oddaje papiery
12 lip 21:28
Artur z miasta Neptuna: i jeden i drugi kierunek jest mocno przesycony i mogą być problemy z pracą jeżeli będziesz dobry to bez róznicy który kierunek wybierzesz −−− tak więc ... decyzja zależy od Ciebie
12 lip 22:02
Mati: Sly Wybrałem jednak Budownictwo z powodu takiego, że po skończeniu tego kierunku mogę zrobić sobie podyplomowe z informatyki z programowania jakieś, natomiast z budownictwa nie, poza tym budownictwo na PK jest najlepsze i to bez dwóch zdań, bo AGH się nie umywa, budownictwo jest bardzo prestiżowym kierunkiem i o pracę nie będzie ciężko, a jak już to wyjadę za granicę. A ty co wybrałaś? Jak coś to pisz na gg: 6708361
12 lip 22:39
therry: Na jakiej podstawie twierdzisz że AGH się nie umywa? Niestety większość z was na AGH by na tym kierunku poległa i pocieszając się klepie sobie to w kółko idąc na dużo gorszą uczelnie emotka
13 lip 12:34
Mati: Bo mam kolegę co studiował na AGH i przepisał się na PK (albo odwrotnie, nie pamiętam), ale musiał zdawać jakieś egzaminy czy coś w tym rodzaju. W każdym razie mówił, że najlepsze budownictwo jest na PK, a AGH niech się zajmie czym innym, ale na pewno nie kierunkami technicznymi, a przynajmniej nie budownictwem. To jest jego zdanie, więc ja tutaj nic nie mówię, ale to że na AGH było 8,2os na miejsce nic nie znaczy, bo wszyscy napalili się na AGH, bo nauczyciele im naopowiadali albo dlatego, że koledzy tam idą. Studia należy wybierać dostosowane do swoich potrzeb. AGH ma najlepszą informatykę oczywiście mam na myśli tylko dwa wydziały: Samogłoski i WFiIS, automatyka i robotyka też stoi na wysokim poziomie. Reszte? Nie wiem, ale myślę, że te dwa kierunki górują na AGH. PK to uczelnia głównie techniczna. A powiedz mi dlaczego sądzisz że mniej nauki jest na PK niż na AGH? Nie wiem co za pierdoły za przeproszeniem opowiadasz chłopie! Na każdym budownictwie trzeba zapierniczać! Szczególne na tych najlepszych wydziałach. A ty pewnie się dostałeś na AGH i bronisz tą uczelnie jak by to była twoja rodzina, a PK popełniła przestępstwo. Nie wiem co chciałeś tym udowodnić. Ja nie bronię ani PK, ani AGH, bo się nie znam, ale wyczytałem wiele opinii, nasłuchałem się też bardzo dużo i wiem, że obie uczelnie to prestiż, ale jeśli chodzi o budownictwo to PK. Pozdrawiam
13 lip 19:07
Asyy: Trochę śmieszy mnie ta cała "spinka" o to, która to uczelnia jest najlepsza. I tak liczą się umiejętności, a nie to jakim papierkiem będziesz mógł się pochwalić. Nie można przecież automatycznie stwierdzać, że absolwent jakiejś mniej znanej politechniki będzie gorszy od tego np. z AGH...
13 lip 19:30
Pati: Do Asyy − pożyjesz z pół wieku, nabierzesz różnych doświadczeń, to będziesz wiedział, że im lepszy papierek, tym lepiej i ten dzisiejszy ironizujący uśmieszek zginie z Twojej buzi. Życzę powodzenia w życiu.
13 lip 19:42
Mati: Do Assy: a jak myślisz kogo prędzej zatrudnią, gościa, który skończył bud. na PK, czy gościa co kończył na jakiejś mało znanej uczelni?
13 lip 20:37
mala2: Bez względu na to który kierunek wybierzesz, kończ te studia z bardzo dobrą znajomością angielskiego, co najmniej dobrą II języka . Zacznij pracować już na studiach. Dwudziestoparolatek, nawet z dodrym dyplomem, który szuka pierwszej pracy dopiero po studiach nie wszystkim pracodawcom się podoba. Znam kogoś, kto po ekonomii (finansach i bankowości) pracuje w banku. Ze swoim szefem w pierwszej pracy mógł się porozumiewać wyłącznie po angielsku. Programy do produktów bankowych, analiz i dla menadżerów też pisze. Pracować na etacie zaczął na III roku stacjonarnych studiów dobrej firmie. Kończąc studia oprócz dyplomu miał staż i kilka ciekawych szkoleń do CV. Nie tylko prestiż uczelni jest ważny. On wszystkiego nie załatwi. Jeśli przed HR−owcem, który na pierwszy komputer sam musiał zarobić zasiada 24−letni kandydat do pracy, który w życiu nie splamił się pracą to ... sam sobie dopowiedz.
13 lip 20:53
Mati: [P[mala2] żeby się super powidło w życiu moim zdaniem potrzeba: − być dobrym w tym co się robi, − mieć dużo szczęścia, − skończyć dobre studia na dobrej renomowanej uczelni, − mieć znajomości, − być zaradnym i obrotnym, − pewnym siebie, − ... To zapewni wystarczający byt, a nawet więcej emotka
13 lip 21:01
Asyy: Pati, dzięki, Tobie też życzę powodzenia. Mati, mam nadzieję, że tego co wykaże się lepszą wiedzą praktyczną itp. niż samym papierkiem.
13 lip 21:02
Mati: Asyy tylko żeby się wykazać wiedzą praktyczną trzeba mieć najpierw papierek żeby cię przyjęli, chyba, że masz znajomości. emotka
13 lip 21:14
Asyy: Dobra, nie ma co tego tematu drążyć. Powodzenia na budownictwie emotka
13 lip 21:42
Mati: Właśnie miałem to pisać emotka dziękuję, Tobie i Wam również wszystkiego dobrego, apropo co wybraliście?
13 lip 21:45
adamus: o dzieci, dzieci emotka znajdźcie mi budowlańca po agh, któremu się źle dzieje emotka hahah emotka wy politechniczni napinacze emotka
24 mar 13:19