Kolejna całka której nie ogarniam ;/
therry: Prosze o pomoc z tą calką
Próbuje to podzielic i niestety coś mi nie wychodzi
12 lip 12:33
Basia:
najpierw podziel licznik przez mianownik
pamiętasz jak się dzieli wielomiany ?
12 lip 12:34
Krzysiek: x
4 +2x
2 +2=x(x
3 −1)+2x
2 +x+2
rozbijasz na sumę dwóch całek i całkę :
| | 2x2 +x+2 | |
∫ |
| liczysz rozbijając ułamek na ułamki proste |
| | x3 −1 | |
12 lip 12:36
Basia:
| | 2x2+x+2 | | 2x2 | | x+2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | x3−1 | | x3−1 | | x3−1 | |
| 2 | | 3x2 | | x+2 | |
| ∫ |
| dx +∫ |
| dx = |
| 3 | | x3−1 | | x3−1 | |
| 2 | | x+2 | |
| ln|x3−1| + ∫ |
| dx |
| 3 | | x3−1 | |
i tylko tę drugą przez rozkład na ułamki proste
12 lip 12:44
therry: aha bo jezeli pochodna mianownika jest licznikiem wtedy jest ten wzorek z którego Basia
skorzystałas? Bo innego sposobu nie ma na policzenie tego? Pytam bo zastanawiam się czy jestem
w stanie na kolokwium kapnąć się gdyby było podobne zadanie.
12 lip 12:51
therry: ale i tak dalej niewiem jak to skończyć heh
12 lip 12:57
Basia:
| | f' | |
wzorek jest ∫ |
| = ln|t|, ale on się bierze z podstawienia |
| | f | |
gdybyś wzorku nie znał robisz tak:
t = x
3−1
dt = 3x
2dx
| | 2x2 | | 2 | | dt | | 2 | | 2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| * |
| = |
| ln|t| = |
| ln|x3−1| |
| | x3−1 | | t | | 3 | | 3 | | 3 | |
12 lip 14:17
Basia:
| x+2 | | x+2 | | A | | Bx+C | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x3−1 | | (x−1)(x2+x+1) | | x−1 | | x2+x+1 | |
A(x
2+x+1) + (Bx+C)(x−1) = x+2
Ax
2 + Ax + A + Bx
2 − Bx + Cx − C = x+2
(A+B)x
2 + (A−B+C)x + (A−C) = x+2
A+B = 0
A−B+C = 1
A−C = 2
B = −A
2A+C = 1
A − C = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−
3A = 3
A = 1
B = −1
C = −1
| | x+2 | | 1 | | −x−1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | x3−1 | | x−1 | | x2+x+1 | |
| | x+1 | |
ln|x−1| − ∫ |
| dx |
| | x2+x+1 | |
| | x+1 | | 1 | | 2x+2 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| | x2+x+1 | | 2 | | x2+x+1 | |
| 1 | | 2x+1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx = |
| 2 | | x2+x+1 | | 2 | | x2+x+1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ln(x2+x+1) + |
| ∫ |
| dx |
| 2 | | 2 | | x2+x+1 | |
liczymy tak
x
2+x+1 = (x+
12)
2 +
34 =
34*[
43(x+
12)
2 + 1 ] =
34*[ (
2√3)
2(x+
12)
2 + 1 ] =
podstawienie
| | 4 | | √3 | | 1 | |
J2 = |
| * |
| ∫ |
| dt = |
| | 3 | | 2 | | t2+1 | |
| 2√3 | | 2√3 | | 2x+1 | |
| arctgt = |
| arctg |
| |
| 3 | | 3 | | √3 | |
pozbieraj to razem
12 lip 14:53
Mila: Został początek, a właściwie dzielenie;
(x
4+2x
2+2):(x
3−1)=x
x
4−x
−−−−−−−−−−−
2x
2+x+2 to jest reszta
stąd
| | 2x2+x+2 | |
(x4+2x2+2):(x3−1)=x+ |
| |
| | x3−1 | |
| | (x4+2x2+2) | | 2x2+x+2 | |
∫ |
| dx=∫xdx+∫ |
| dx |
| | (x3−1) | | x3−1 | |
dalej Basia policzyła
Mam wynik, ale będzie inny, zatem nie piszę.( trochę inaczej liczyłam ).
12 lip 16:22