12 lip 11:27
Basia:
Szaj−bus spróbuj sam trochę pomyśleć
(a)
p ↔ 102 = 100
q ↔ (−10)2 = 100
r ↔ 10 = −10
i masz implikację
(p ∧ q) ⇒ r
zaprzeczasz
~[ (p ∧ q) ⇒ r ] ⇔ (p∧q)∧~r ⇔ p ∧ q ∧ ~r
i teraz odczytujesz
[ 102 = 100 ∧ (−10)2 = 100 ∧ ~(10= −10) ] ⇔
[ 102 = 100 ∧ (−10)2 = 100 ∧ 10≠ −10 ]
kombinuj sam z pozostałymi przykładami
pisz jak robisz to posprawdzamy
12 lip 12:22
Basia:
P.S. Usunę ten drugi taki sam post
12 lip 12:23
Patronus: a)
p − 102 = 100
q − (−10)2 = 100
r − −10 = 10
¬(p∧q ⇒ r) ⇔ (p∧q∧¬r)
102 = 100 ∧ (−10)2=100 ∧ −10 ≠ 10
12 lip 12:28
pigor: ... np. zad.
1.24.d) niech
p: (−3)
3>(−2)
3 ;
q: 2∊N ;
r: 4| 8 ,
to masz zdanie złożone
p⇒(q⇒r) , czyli ((−3)
3>(−2)
3 ⇒ (2∊N ⇒ 4| 8 , więc
¬[p⇒(q⇒r)] ⇔ p∧[¬(q⇒r)] ⇔ p∧[q∧(¬r)] ⇔
p∧q∧(¬r) − szukana negacja
danego zdania, czyli
(−3)3>(−2)3 ∧ 2∊N ∧ 4 /| 8 i to wszystko , gdzie /| − czyt. "nie dzieli" ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a możesz zdradzić z jakiej to książki (zbioru)
12 lip 12:29
Szaj-bus: Krzysztof Kłaczkow
Marcin Kurczab
Elżbieta Świda
Krzysztof Pazdro
Zbiór zadań do liceów i techników klasa I
12 lip 12:41
pigor: ... dzięki, no, no bardzo fajne, kształcące zadania , to lubię

. ...
12 lip 13:03