Rozwiaz nierownosc
Kasia: Witam, czy jest mi ktoś w stanie pomoc w rozwiązaniu tego zadania

?:
√x2+10x+25−|2x−6|>4
Próbowałam to rozwiązać ale wychodzi mi podobno zły wynik.
Z góry dziękuje
11 lip 23:07
Artur z miasta Neptuna:
x2 + 10x + 25 = (x+5)2
√(x+5)2 = |x+5|
11 lip 23:08
Artur z miasta Neptuna:
|x+5| − |2x−6| >4
|x+5| − 2|x−3| >4
11 lip 23:10
Saizou : √x2+10x+25=
√(x+5)2=lx+5l
lx+5l−l2x−6l>4
i na przedziałach
I dla x∊(−∞:−5)
−x−5−(−2x+6)>4
−x−5+2x−6>4
x−11>4
x>14 zatem x∊∅
II dla x∊<−5:3)
x+5−(−2x−6)>4
x+5+2x−6>4
3x−1>4
3x>5
III x∊<3:+∞)
x+5−(2x−6)>4
x+5−2x+6>4
−x+11>4
−x>−7
x<7 zatem x∊<3:7)
| | 5 | |
zatem z I, II, III wynika że x∊( |
| :7) |
| | 3 | |
11 lip 23:15