Pochodna Funkcji Złozonej
Yoyo: Mam problem z obliczeniem pochodnej
mam funkcje f(x)=2x*√1−cosx i nie wiem jak to zrobic
jest to funkcja złozona
11 lip 22:31
Mila: (2x)' *
√1−cosx+2x*(
√1−cosx)'=
| | 2x*sinx | |
=2√1−cosx+ |
| = |
| | 2√1−cosx | |
11 lip 22:50
pigor: ... f(x)= 2x*
√1−cosx , to z tw. o pochodnej iloczynu :
| | 1 | | xsinx | |
f'(x)=2√1−cosx + 2x* |
| *(−(−sinx))} = 2*√1−cosx + |
| = |
| | 2√1−cosx | | √1−cosx | |
| | 2−2cosx+xsinx | |
= |
| . ...  |
| | √1−cosx | |
11 lip 22:50
Mila: Cześć Pigor, ja też piszę powoli.Ładnie rozwiązałeś zadanie o kącie między wysokością a
środkową trójkata.
11 lip 22:55
pigor: ... no, dziękuję i jeszcze mam chrapkę na jedno zadanie z geometrii , ale jakoś mi się nie
chce, a teraz idę lulu

dobranoc . ...
11 lip 23:11