liczby naturalne i całkowite
qaz: wyznacz wszystkie liczby pierwsze o postaci 2n − 1, n należy do N, mniejsze od 1024
z góry dziękuję
11 lip 20:53
Basia:
no to na palcach można policzyć
2
1−1 = 1 nie
2
2−1 = 3 tak
2
3−1 = 7 tak
2
4−1 = 15 nie
2
5−1 = 31 tak
2
6−1 = 63 nie
2
7−1 = 127 chyba tak, ale trzeba sprawdzić
2
8−1 = 255 nie
2
9−1 = 511 chyba tak, ale trzeba sprawdzić
2
10−1 = 1023 nie
koniec zabawy
można też skorzystać z Sita Eratostenesa
patrz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sito_Eratostenesa
11 lip 21:01
Yoyo: 3,7,31,511
11 lip 21:04
Yoyo: 127
11 lip 21:04
Basia: no właśnie miałam się pytać przez co dzieli się 127
11 lip 21:10
Leszek: 511 = 7 * 73
127 jest liczbą pierwszą
11 lip 21:15
Yoyo: ....nie potrafie znaleść odpowiedzi czemu nie wykluczylem 511. Wybacz
11 lip 22:03