| 7 | 3 | 7 | 3 | 2x+10 | 2 | 3 | ||||||||
a) | = | b) | + | = | c) | > | ||||||||
| x−5 | x−3 | x−2 | x−10 | x²−12x+20 | 2x−1 | 3x−4 |
| x²+8x+16 | ||
d) | ≥0 | |
| 2x²+1 |
określ dziedziny tych wyrażeń
a) pomnóż po przekątnej i rozwiąż równanie
podaj tylko te x€D
b) −−− dziedzina
−−− sprowadź lewą stronę do wsp. mianownika
−−− dalej tak jak w a)
c) −−− dziedzina
−−−− przenieś wyrazenie z prawej na lewą
−−−− sprowadź do wsp. mianownika
−−−− zapisz w postaci iloczynu te nierówność i podaj rozwiązania
pamietając o dziedzinie
d) D= R więc mianownik zawsze > 0
czyli rozwiąz tylko : x2 +8x +16 ≥0
Powodzenia
| 7*(x−3) | ||
x−5 = | / : (x−3)
| |
| 3 |
| x−5 | 7 | |||
= | / * (−1)
| |||
| x−3 | 3 |
| 7 | ||
(−x+5)(−x+3)=− | ||
| 3 |
| 7 | 3 | ||
= | |||
| x−5 | x−3 |
| 3 | ||
x= | ||
| 2 |
| 3 | ||
Rozwiązanie: x= | ||
| 2 |