matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POLICZ GRANICE
POLICZ GRANICE:
sin2x
lim
2x
2
+x
x→0
11 lip 20:16
Basia:
wskazówka:
sin2x
sin2x
2*sin2x
=
=
=
2x
2
+x
x(2x+1)
2*x(2x+1)
sin2x
2
*
2x
2x+1
11 lip 20:18
Patryk:
moze reguła de'Hospitala ?
11 lip 20:20
Basia:
można oczywiście jeżeli już była ale nie trzeba
sin(2x)
przecież wiadomo jaka jest lim
x→0
2x
a druga jest policzalna wprost
11 lip 20:22
pigor:
... lub
sin2x
2sinxcosx
lim
x→0
= lim
x→0
=
2x
2
+x
x(2x+1)
cos0
sinx
1
= 2
*lim
x→0
=2*
*1=
2
2*0+1
x
1
11 lip 21:00