POLICZ GRANICE
Przemo: x−−>1
11 lip 19:34
11 lip 19:37
Krzysiek: zarówno licznik i mianownik dla x=1 wynosi 0. więc te wielomiany dzielą się przez (x−1)
podziel Hornerem (lub pisemnie) licznik przez (x−1)
a mianownik: x2 −1=(x−1)(x+1)
potem podziel ułamek przez (x−1) i sprawdź jaki masz symbol
11 lip 19:37
Binka: Ja to widzę tak x3 (x−1) + (x−1)2 czyli (x−1)(x3 + x − 1)
11 lip 19:42
Leszek: | | (x3 + x − 1) | | 1 | |
czyli wychodzi na to że granica wynosi lix−1 |
| = |
| |
| | x+1 | | 2 | |
11 lip 20:12
Leszek: miało być limx−>1
11 lip 20:13
Mila: Binka, Leszek − dobrze.
11 lip 22:41