prosze o pomoc
koles:
dla jakich wartości parametrów m (m ∊ R) :
| | 5 | | 3 | |
równanie |
| = |
| ma dodatnie rozwiązania? |
| | 3x−m | | mx−4 | |
11 lip 18:00
Leszek: 3x−m5=mx−43
9x−3m=5mx−20
(9−5m)x=3m−20
x=3m−20−5m+9>0
3m−205m−9<0
m∊(95 ,203)
11 lip 18:15
Basia:
założenia:
3x−m≠0 i mx−4≠0
x ≠
m3 i x≠
4m dla m≠0
mnożysz na krzyż:
5(mx−4) = 3(3x−m)
5mx − 20 = 9x − 3m
5mx − 9x = 20 − 3m
(5m−9)*x = 20 − 3m
1.
5m−9 = 0 ⇔ m =
95
wtedy
0*x = 20 − 3*
95 =
100−275 =
735
sprzeczność
czyli dla m=
95 nie ma rozwiązania
2.
5m−9≠0 ⇔ m ≠
95
wtedy
z założenia (1):
3(20−3m) ≠ m(5m−9)
60 − 9m ≠ 5m
2 − 9m
5m
2 − 60 ≠ 0 /:5
m
2 − 12 ≠ 0
(m−
√12)(m+
√12)≠0
m ≠ ±
√12 = ±2
√3
z założenia (2)
dla m=0 mamy
na razie nie odrzucamy
dla m≠0
m(20−3m) ≠ 4(5m−9)
−3m
2 + 20m ≠ 20m − 36
−3m
2 + 36 ≠ 0 /: (−3)
m
2 − 12 ≠ 0
czyli jak poprzednio
m ≠ ±
√12 = ±2
√3
mamy więc:
dla m≠
95 i m ≠ ±2
√3 jest jedno rozwiązanie
ma być dodatnie
czyli rozwiązujemy nierówność
(20−3m)(5m−9)>0
−(3m−20)(5m−9)>0
m∊(
95;
203 ) \ {2
√3}
( bo 2
√3 jest w tym przedziale)
11 lip 18:26
Leszek: | | 2 | |
a dlaczego 2√3 nie może być ? mi wychodzi dla m=2√3 x= |
| √3 |
| | 3 | |
11 lip 18:56
Basia:
bo dla m = 2
√3 dostaniesz równanie
| | 2√3 | |
z czego wynika, że x= |
| ∉ dziedziny tego równania |
| | 3 | |
11 lip 19:02
Leszek: | | a | |
Nooo to z tego wynika że równanie |
| =c nie jest identyczne z tym a=b*c bo w tym drugim b |
| | b | |
może być równe 0.
11 lip 19:08
Basia:
oczywiście, że nie jest; właśnie dlatego, że jak piszesz w tym drugim może być b=0
dlatego najpierw założenia
a potem konfrontacja wyników z założeniami
| | (x−2)(x−3) | |
tak jak w prostym równaniu |
| = 0 |
| | x2−4 | |
11 lip 19:11
picia:
oczywiscie, ze nie jest

dlatego najpierw robi sie zalozenia
11 lip 19:12
Basia: pigor raz, dwa, trzy.... moje szczęście
11 lip 19:14
picia:
ja nie byc pigor
11 lip 19:16
Basia: ojej przepraszam
picia
11 lip 19:51
picia: nic sie nie stalo
11 lip 20:12
koles: kurde właśnie tego zadanie nie moge zrobić bo ono jest z książki a wynik w książce to:
| | 9 | | 20 | |
m∊( |
| ; 2√3) ∪ (2√3 ; |
| ) |
| | 5 | | 3 | |
i właśnie niewiem skąd te wyniki się wogóle wzięły prosze o wyjaśnienie,
Basia : widze że sie rozpisałaś ,dzięki ale mogłabyś jeszcze raz to przeanalizować i zrobić aby
wyszło tak jak z tyłu książki bo niewiem ale może jakiegoś założenia brakło w Twoich
obliczeniach czy coś
12 lip 11:37
Saizou : | | 9 | | 20 | | 9 | | 20 | |
( |
| : |
| )\{2√3}=( |
| :2√3)∪(2√3: |
| )
|
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | |
oba rozwiązania oznaczają to samo tylko w innym zapisie
12 lip 11:51
pigor: ...ależ
Basia zrobiła już co chcesz, pisząc odpowiedź w innej postaci
| | 9 | | 20 | |
równoważnej, czyli m∊( |
| ; |
| ) \ {2√3} , która jest właśnie taka jaką masz |
| | 5 | | 3 | |
w odpowiedzi , no i po problemie . ...
12 lip 11:52