Liczby rzeczywiste
Koral : Określ ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez:
a)8 lub 10
b)6 i niepodzielnych przez 12
11 lip 13:51
11 lip 13:55
Koral : podzielne przez 10 Basia daj podpowiedz
11 lip 16:03
Koral : podz/10: b1=1000, r=10, bn=9990
a skąd się wzieło bn=9990 może Basia wyjaśnić
11 lip 16:06
Koral : bn=b1+(n−1)*r
11 lip 16:08
Mila: 1000 − najmniejsza liczba 4 − cyfrowa podzielna przez 10
9990 − największa liczba 4 − cyfrowa podzielna przez 10
( liczba dzieli się przez 10, jeśli cyfrą jedności jest 0)
11 lip 16:13
Basia: Koral przez 10 dzielą się tylko te liczby, w których cyfra jedności (czyli ostatnia) = 0
to jaka jest największa taka liczba czterocyfrowa ?
11 lip 16:15
Koral : 9990
11 lip 16:17
Basia:
no to już masz wyjaśnienie;
czyli najmniejsza: a1 = 1000, największa an = 9990
teraz kombinuj dalej
jeżeli chcesz ciągi zastosować to wylicz r
r = ile ? skoro to są liczby podzielne przez 10 czyli 1000; 1010; 1020; 1030;......
ale spróbuj bez ciągów
a1 = 1000 = 100*10
an = 9990 = 999*10
1*10; 2*10; 3*10;........;99*10; 100*10; 101*100;............;999*10
wszystkich, które tu wypisałam jest 999
a Ciebie interesują te zaznaczone na czerwono
to ile z tych 999 trzeba odrzucić ?
11 lip 16:33
Koral : bn=b1+(n−1)*r
9990=1000+(n−1)*10
9990=1000+10n−10
9990−1000+10=10n
10n=9000/:10
n=900
11 lip 16:53
Koral :
11 lip 16:57
Koral : 999−99=900
11 lip 16:58
Basia: dobrze

to teraz musisz jeszcze policzyć ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 40, bo te
będą się potarzać
pomyśl jaka będzie najmniejsza, a jaka największa
11 lip 16:58
Basia: mnie teraz nie będzie, mam gościa
11 lip 16:59
Koral : pomyśle jak wrócę muszę iść
11 lip 17:01
Koral : a napisz mi Basiu jak bez ciągów zrobić
11 lip 17:02
Leszek: Jak policzyć bez ciągów? mamy pewien przedział liczby z którego poszukujemy liczby spełniające
podane kryteria podzielności. w tym przypadku są to liczby 4 cyfrowe czyli przedział to 1000 −
9999
dolna granicę przedziału oznaczy przez a natomiast górną przez b. Poszukujemy liczb podzielnych
przez p. Wyliczamy następujące liczby:
α=a/p
β=b/p
jeśli liczba α jest liczbą z ułamkiem to ułamek (po przecinku) wyrzucamy i dodajemy +1
jeśli liczba β jest liczbą z ułamkiem to ułamek (po przecinku) wyrzucamy
ilość liczb to n:
n=β−α+1
11 lip 17:18
Leszek: Przykład. Ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 21
a=1000
b=9999
α=1000/21≈47,619
β=9999/21≈476,142
korekcja α i β:
α=48
β=476
Ilość liczb:
n=476−48+1=429
11 lip 17:24
Koral : 1000 najmniejsza liczba czterocyfrowa
11 lip 21:15
Koral : 9960 największa liczba czterocyfrowa
11 lip 21:16
Basia:
dobrze;
to teraz popatrz
1000 = 25*40
9960 = 249*40
jest ich 249 − 24 = 225
no i kończysz:
n = liczba podzielnych przez 8 + liczba podzielnych przez 10 − liczba podzielnych przez 40
11 lip 21:20
Koral : liczby podzielne przez 8 i 10
c1=1000 r=NWW(8,10)=40 cn=1000−40=9960
11 lip 21:22
Koral : n=1125+900−9960=
11 lip 21:24
Koral : n=−7935
11 lip 21:26
Leszek: | | cn−c1 | |
nie, teraz policz n= |
| +1 |
| | 40 | |
11 lip 21:28
Koral : cn=c1+(n−1)*r
9960=1000+(n−1)*40
9960=1000+40n−40
9960−1000+40=40n
40n=9000/:40
n=225
n=na+nb−nc
n=1125+900−9960
n=1800
11 lip 21:35
Basia:
n
a+n
b−n
c = 1125 + 900 −
225 = 1800
chyba tylko źle sobie przepisałeś, bo wynik jest dobry
11 lip 21:37
Koral : n=1125+900−225=1800
11 lip 21:37
Koral : możesz wytłumaczyć mi coś Basiu
11 lip 21:38
Koral : skąd się wzieło 249−24?
11 lip 21:39
Leszek: obliczasz różnice mieczy największą liczbą a najmniejszą
11 lip 21:42
Koral : Leszek a ty wyjaśniej mi bo chciałbym zrobić twoją metodą
11 lip 21:42
Koral : a czego −24?
11 lip 21:43
Leszek: bo musisz dodać +1 korekcyjną
11 lip 21:43
Koral : a co to jest + 1 korekcyjna?
11 lip 21:44
Leszek: a czego nie rozumiesz w mojej metodzie?
11 lip 21:45
Koral : chciałbym spróbować zrobić liczby podzielne przez 8 i 10 twoją metodą Leszek naprowadz mnie
11 lip 21:45
Koral : a=1000
b=9992
11 lip 21:47
Leszek: No bo jak różnica miedzy największą a najmniejszą wynosi np 3p (p w twoim przypadku to 40) to
tych liczb jest 4.
nap masz liczby 40, 80, 120, 160
Liczb jest 4 ale różnica mieczy największą i najmniejszą 160−40= 120 czyli 3 * 40
11 lip 21:47
Basia:
wszystkie możliwe wielokrotności liczby 40 do 9960 włącznie to:
1*40; 2*40;......;24*40=960; 25*40=1000;.....; 249*40=9960
jest ich 249
odrzucam te, które nie są czterocyfrowe czyli 1*40; 2*40;......;24*40=960
jest ich 24
czyli zostało mi 249−24=225
11 lip 21:47
Leszek: ja po prostu zakładam że a i b to są granice przedziału maksymalnego czyli
a=1000
b=9999
teraz policz
α=a/8=...
β=b/8=...
11 lip 21:50
Koral : podzielne przez 8 najmniejsza to jest 1000 tak
11 lip 21:50
Leszek: narazie to nie ważne oblicz α i β
11 lip 21:52
Koral : a=1000/8=125
b=9999/8=1249,875
11 lip 21:58
Koral : α=1000/8=125
β=9999/8=1249,875
11 lip 22:01
Koral : α=125
β=1250
11 lip 22:02
Koral : n=1250−125+1=1126
11 lip 22:04
Koral : sprawdz dokończe jutro narazie
11 lip 22:05
Leszek: β=1249
11 lip 22:06
Koral: an=a1+(n−1)*r
990=1002+(n−1)*12
9990=1002+(n−1)*12
9990=1002+12n−12
9990−1002+12=12n
9000=12n
12n=9000/:12
n=750
14 lip 13:28
Koral: proszę o sprawdzenie
14 lip 13:37
Leszek: Liczby 9990 i 1002 nie dzielą się przez 12 z tego co widzę.
14 lip 21:27
Koral: robiłem tak jak mówił Gustlik
15 lip 14:15
Koral: Basia możesz sprawdzić czy jest dobrze
15 lip 14:17
Basia:
Koral, jeżeli szukasz liczb
czterocyfrowych podzielnych przez 12, to musisz znaleźć
najpierw największą i najmniejszą.
Różnie to można zrobić; na przykład tak:
1000:12 = 83
412
z tego wynika, że 83*12 to za mało (faktycznie 83*12 = 996)
czyli
najmiejszą będzie
84*12 = 1008
9999:12 = 833
412
czyli
największą będzie
833*12 = 9996
i dopiero teraz masz: n = 833−84+1 = 750 ( o dziwo wynik masz dobry

)
albo przy pomocy ciągów:
9996 = 1008+(n−1)*12
9996 = 1008 + 12n − 12
9996 − 1008 + 12 = 12n
9000 = 12n /:12
n = 750
teraz popatrz skąd wziął się pierwszy sposób
9996 = 1008+(n−1)*12
833*12 = 84*12 + 12(n−1) /:12
833 = 84 + n − 1
833 − 84 + 1 = n
15 lip 14:26
Koral: n=750
15 lip 14:36
Basia:
inny sposób szukania najmniejszej i największej:
najmniejsza:
12n ≥ 1000
n ≥ 83412 ⇒ n = 84
(najmniejsza liczba naturalna spełniająca nierówność)
najmniejsza = 84*12 = 1008
największa:
12n ≤ 9999
n ≤ 833312 ⇒ n = 833
(największa liczba naturalna spełniająca nierówność)
największa = 833*12 = 9996
15 lip 14:39
Basia:
spróbuj to sobie jeszcze poćwiczyć
np.
1. policz ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 9
2. policz ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 9
3. policz ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 11
4. policz ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 11
15 lip 14:42
Koral: napiszę to w nowym poście
15 lip 14:43
Basia: dobrze; tylko licz powolutku i spokojnie (możesz przecież pomóc sobie kalkulatorem)
15 lip 14:44