Halliday
Karmik: Ale zadanie prędzej umrę niż je rozwiąże
Zakładając, że długość dnia rośnie jednostajnie w tempie 0.001s na stulecie oblicz łączny wpływ
tego zjawiska na wskazania czasu po 20 stuleciach.
W odpowiedziach jest 2,1h
10 lip 23:05
Artur z miasta Neptuna:
Przez pierwsze stulecie sredni dlugosc dnia wzrosnie o 0.001/2 sek = 0.0005 sek
mnozysz razy ilosc dni masz wartosc
w nastepnym stuleciu srednia dlugosc dnia bedzie wynosic 0.001 + 0.0005 = 0.0015 sek mnozysz
razy ilosci dni w stuleciu
nastepne stulecie to bedzie 0.0025
nastepne 0.0035
itd.
Tworzysz ciag arytmetyczny z wydluzen w danych stulecoach i obliczas S20
10 lip 23:13
Karmik: kurcze mozesz tylko napsiac dlaczego podzieliles na poczatku 0,001 na 2 ?
10 lip 23:25
Artur z miasta Neptuna: Nie do konca dobrze mam − bo nie wychodzi 2,1h tylko troszeczke mniej. wiem gdzie moze byc blad
ale sam musisz to sprawdzic bo pisze z komorki
10 lip 23:29
Artur z miasta Neptuna:
Wydluzanie dnia jest jednostajne czyli suma wydluzenia pierwszego dnia z ostatnim dniem
stulecia = suma wydluzenia drugiego z przed ostatnim = itd.
Czyli srednie wydluzenie dnia w stuleciu = wydluzenie pierwszegp dnia stulecia + ostatniego ...
i to na 2 −−−−−−−− srednia arytmetyczna
wczesjiej (blednie) przyjalem wydluzenie dnia w pierwszym dniu =0 co nie jest prawda ... musisz
je wyznaczyc (dzielac 0.001 sekundy przez ilosc dni w stuleciu)
Kluczowy element w zadaniu −−− ile mamy dni w stuleciu?
wydaje mi sie ze jest to 365*100 + 1*25 − 1
Czyli ilosc dni + bonusowy dzien z lata przestepnego − (chyba) co sto lat przystepny dzien
wypada (musisz to sprawdzic)
10 lip 23:34
Artur z miasta Neptuna:
Mozna tez obliczyc od razu calosc w koncu ostatni dzien ostatniego stulecia bedzie wudluzony o
0.001*20 sekundy
Nawet nie musisz wyznaczac wydluzenia pierwszego dnia dodajac BONUSOWY a0 dzien i liczyc sume
tego ciagu dla 20stuleci +1dzien
ale nadal musisz wiedziec ile dni jest w stuleciu
10 lip 23:40
Artur z miasta Neptuna:
| | 0 + 0.02 | |
Wiec szukana suma to |
| * [20stuleci +1dzien] |
| | 2 | |
10 lip 23:42
Artur z miasta Neptuna:
No jak nic nie chce mi wyjsc 2,1h .... tyle dokladnie wyjdzie gdyby srednia dlugpsc roku
wynosila 378 dni .... czyli troszeczke za duzo
10 lip 23:48
Karmik: loooooooooooooooooool obliczylem sam i mi wyszlo jestem z siebie dumny masakra

DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
10 lip 23:50
Karmik: mi wychodzi 2,1h po zaokragleniu
10 lip 23:51
Artur z miasta Neptuna: to ile dni mamy w stuleciu ?
10 lip 23:52
Karmik: wiesz co ja sobie przyjąłem że każdy rok składa się z 365 dni może jakbym uwzględniał rok
przestepny to nie musiałbym zaokrąglać.
10 lip 23:55
Artur z miasta Neptuna: A ile ci wyszlo (dokladnie) bo mi nafal wychodzi za malo nawet
jakbym mial to zaokraglac
10 lip 23:57
Artur z miasta Neptuna:
Dobra .... nieisotne − wazne ze wiesz jak zrobic i zapewne zapamietasz jak zrobic tego typu
zadanie na ciqgach
10 lip 23:58
Karmik: napisze wyszło mi dokładnie tyle 2,129166666666667 h
11 lip 00:00