Halliday
Karmik: Hydraulicy w Stanach Zjednoczonych jako jednostki objętości używają często tzw. akrostopy,
zdefiniowane jako objętość wody, która pokrywa powierzchnię 1 akra warstwą o grubości 1 stopy.
W wyniku potężnej burzy miasto o powierzchni 26 km2 zostało pokryte w ciągu 30 min warstwą
wody deszczowej o grubości 2 cali. Ile wynosi w akrostopach objętość wody, jaka spadła na to
miasto?
Wydawało mi się że dobrze rozwiązuje ale wyniki się nie zgadzają jak zwykle.
10 lip 21:53
Artur z miasta Neptuna:
Fajnie a ile cali to 1 stopa?
10 lip 22:31
Saizou : 1 stopa = 12 cali = 30, 48 cm.
10 lip 22:33
Artur z miasta Neptuna:
Wejdz na convertword.org − tam jest kalkulator do przeliczenia
10 lip 22:35
10 lip 22:39
Artur z miasta Neptuna:
26 km2 = 6424,74 akrow
Wedlug tamtej strony 1stopa kwadratowa = 144 cali kwadratowych
10 lip 22:41
Saizou : 1 ft2=144 in2
1 ft = √144 in=12 in
10 lip 22:42
Gustlik: Ja się im dziwię, że posługują się takimi dziwacznymi jednostkami, w dodatku nie opartymi na
systemie dziesiętnym, zamiast przyjąć SI − prosty metryczny układ oparty na systemie
dziesiętnym liczb. Przykład 1 stopa = 12 cali. Jak bedzie trzeba na cale przeliczyć np. 56
stóp, potrzebny jest już kalkulator, no chyba, że ktoś lubi się bawić w słupki. A u nas
wiadomo, że np. 56 m to 5600 cm, tylko wystarczy dopisywać zera lub przesuwać przecinki. Jak
już mają te swoje dziwaczne jednostki, to czemu nie zrobią tak, żeby np. 1stopa była równa 10
calom, a np. 1 jard = 10 stopom, 1 mila = 100 jardom itd., tylko maja takie "nierówne"
przeliczniki? Przecież tam trzeba chyba nosić kalkulator ze sobą, żeby przeliczać te cale,
stopy, jardy, galony, akrostopy, fahrenheity i inne dziwolągi. Wiem, ze u nich tak jest, ale
ten ich system miar jest popieprzony jeszcze bardziej niż program nauczania matematyki w
naszych szkołach.
11 lip 00:32
Basia: U nich też wiadomo. Im. Bo są do tego przyzwyczajeni od urodzenia. I nie mogą pojąć dlaczego my
używamy takich dziwnych jednostek.
11 lip 23:54
Gustlik: No tak, tylko jestem ciekaw, jak przeliczają: 173 stopy − ile to cali. Trochę liczenia jest,
chyba że się korzysta z kalkulatora albo konwertera jednostek w komórce.
12 lip 00:07
Leszek: | | m | |
OOO a poza tym u nas też np. 1 godzina to 60 minut a g wcale nie jest równe 10 |
| tylko |
| | s2 | |
12 lip 00:08
Basia: może potrafią liczyć w systemie dwunastkowym, bo na tym te ich miary i wagi są chyba oparte
poza tym siła tradycji i przyzwyczajenia w tej kwestii jest ogromna
wyobraź sobie, że od jutra godzina ma 100 min, a 1min = 100 s
a na dodatek doba została podzielona na 20 h
wiedziałbyś o której masz wstać i ile czasu zajmie Ci dojazd do pracy ?
bo ja na pewno nie
12 lip 00:33
picia:
na pewno bys sobie poradzila

ps a tak w ogole to oni sa przyzwyczajeni do ich miar i dla nich to jest normalne.
lubie czytac ksiazki i dosc sporo ich przeczytalem i w starszych tlumaczeniach wzrost podawany
jest w calach a waga w funtach. i dla nich jest to porownywalne tak samo jak dla na centymetry
czy kilogramy

pozdrawiam
12 lip 00:55
Gustlik: No tak, Basiu, ale u nas tylko nieliczne wielkości mają system miar inny od dziesiętnego − czas
no i kąty, bo tam tak samo 1o=60', a 1'=60''. Tylko to akurat łatwo się liczy. A tam poza tym
wszystko niemal jest w systemie metrycznym. Ja bym się zgubił, gdyby odległości nagle zaczęli
podawać w milach, musiałbym mieć przy sobie jakiś konwerter, np. w komórce, zeby przeliczać na
kilometry.
12 lip 22:43