Analiza matematyczna - granice funkcji
Ponurak: Cudowna granica funkcji tylko czeka by ktoś ją obliczył:
lim= 1 √25n2 + 3n − 3 − 5n
n→∞
Może tego za dobrze nie widać ale mamy do czynienia z ułamkiem gdzie w liczniku mamy 1 a w
mianowniku pierwiastek z 25n2 + 3n − 3 − 5n
10 lip 18:50
Artur z miasta Neptuna:
√25 n2 + 3n − 3 − 5n = 5n
2 + 3n −3 −5n = 3n−3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| = |
| −> |
| |
| | 3n−3 | | 3(n−1) | | 3 | |
10 lip 18:55
Artur z miasta Neptuna:
tfu ... oczywiście −>0
10 lip 18:56
Ponurak: Eeee a czemu tak? Co tu się wydarzyło?
10 lip 19:26
Mat: Pozwolę sobie poprawić Artura, tam chyba powinno być 5n a nie 5n2
10 lip 19:33
Mat: √25n2=I5nI, a gdy n→+∞ to to wyrażenie wynosi= 5n
I....I− oznaczenie na moduł
10 lip 19:41
Trivial: Z czego dokładnie jest ten pierwiastek?
10 lip 19:44
?: Może tego za dobrze nie widać ale mamy do czynienia z ułamkiem gdzie w liczniku mamy 1 a w
mianowniku pierwiastek z 25n2 + 3n − 3 − 5n
10 lip 20:03
Krzysiek: nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę ale dalej nic nie wiadomo jak wygląda mianownik..
oczywiście z tego co napisałeś wynika, że jest to: √25n2 +3n−3−5n ale to na pewno jest zła
interpretacja bo niby po: 3n−5n...
10 lip 20:08
Mat: pierwiastek tylko z 25n2? czy z całości? w co wątpię, chyba w zadaniu by nie dali ...+3n−3−5n,
tylko te enki by skrócić.
10 lip 20:12
Grześ: na 100% poza pierwiastkiem jest −5n

Typowe zadanie ze sprzeżeniem:
10 lip 20:18
Basia: masz rację Grzesiu; inaczej to sensu nie ma
11 lip 15:21