całka/i
nxx: całka:
oblicz pole figury ograniczonej funkcjami :
y=tgx i y=
√2 Cosx oraz osią OY.
przed wszystkim jak znaleźć pkt przecięcia?
Za wszelka pomoc z góry dziękuje!
10 lip 18:50
Artur z miasta Neptuna:
tgx =
√2 cosx
sinx =
√2 cos
2x
sinx =
√2 (1−sin
2x}
t=sinx ; t∊<−1,1>
t =
√2(1−t
2)
√2t
2 − t −
√2 = 0
Δ = ....
t
1 =....
t
2 = ....
10 lip 18:57
Mat: rozwiąż równanie tgx=√2cos, oraz skorzystaj z tożsamości: tgx=sinx/cosx
10 lip 19:01
Mila: x=π/4
10 lip 22:32
nxx: wracając do tego zadnia!
czy wie ktoś jak policzyć je dalej, kiedy mamy wyznaczony już ten pkt?
albo raczej tak.. jakie całki trzeba policzyć, co trzeba podstawić?
z góry dziękuje za pomoc!
6 sie 17:37
Mila: | | π | |
∫(√2cosx−tgx)dx granice całkowania od 0 do |
| |
| | 4 | |
6 sie 18:41