Pomocy
Wof: Który wektor jest liniowo niezależny:
(3,−2,5) ; (1,1,1) ; (0,−5,2)
10 lip 18:09
Artur z miasta Neptuna:
3a + 1b+ 0c = 0
−2a+1b+(−5)c=0
5a+1b+2c=0
rozwiąż ten układ równań (np. Gaussem) i sprawdź czy wyjdzie rozwiązanie inne niż:
a=0 ∧ b=0 ∧ c=0
10 lip 18:20
Krzysiek: każdy wektor sam ze sobą jest liniowo niezależny...ale czy to są wektory niezależne sprawdź z
def:
czy jeżeli: αv1 +βv2 +γv3 =0
to czy α=β=γ=0
gdzie v1 ,v2 ,v3 to podane wektory
lub druga metoda: tworzysz macierz z tych wektorów i liczysz wyznacznik, jeżeli jest ≠0 to
wektory są liniowo niezależne
10 lip 18:20