Naszkicuj wykres funkcji
fhrh: f(x)=|x
2−4|−4
| | ⎧ | x2−4−4 ,gdy x≥0 ⇒ x2−8 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2−4−4 , gdy x<0 ⇒ −x2−8 | |
Jaka jest metoda rozwiązywania takich zadań? Próbowałem przez delte i liczenie współrzędnych
wierzchołka ale jakoś słabo to idzie, ponieważ rozwiązanie nie pokrywa się z tym z zbioru.
10 lip 16:36
Beti: błędnie rozpisałeś wzór tej funkcji. Powinno być tak:
x2−4−4 , gdy x2−4 ≥ 0
f(x) =
−x2+4−4 , gdy x2−4 < 0
czyli:
x2−8 , gdy x∊(−∞,−2> ∪ <2,∞)
f(x) =
−x2 , gdy x∊(−2,2)
10 lip 17:01
Beti: A wogóle, to najszybciej narysujesz, jeśli wykorzystasz przekształcenia wykresu funkcji
podstawowej, czyli y = x2
10 lip 17:02
Saizou : Beti najszybciej nie znaczy najdokładniej
10 lip 17:24
10 lip 18:19
10 lip 18:19
10 lip 18:19
Mila:

1) rysuję wykres y=x
2−4
x
1=−2 , x
2=2
(0,−4) współrzędne wierzchołka paraboli.
10 lip 19:02
Mila:

No i nic nie wyszło.Spróbuję jeszcze raz.
10 lip 19:10
Mila: Zielony wykres( szkic) to y=|x2−4|,
teraz należy przesunąć go o wektor [0,−4] ( czyli 4 jednostki w dół). Komentarz pod ostatnim
rysunkiem dotyczy postu z 1902.
10 lip 19:13
Beti: Saizou, pisząc "najszybciej" miałam na myśli dokładnie i szybko (zwłaszcza jak się
dysponuje szablonami podstawowych paraboli)
10 lip 21:02
Saizou : Beti na początki trzeba mieć te szablony, których nie posiadam
10 lip 21:54
Eta:
Hehe

Kiedyś moi uczniowie mieli takie szablony wycięte z pleksy
10 lip 21:59
Saizou : może się w taki zaopatrzę

ale to w roku szkolnym
10 lip 22:00
Trivial:
Zdecydowanie najszybciej jest ręcznie.
10 lip 22:02
Eta:
Chyba
odręcznie 
10 lip 22:03
Saizou : według mnie najszybciej wbić wzór do geogebry i gotowe
10 lip 22:15
Bogdan:

Najpierw narysowałem prostą y = −4 i potraktowałem te prostą tak, jakby była osią x (mówiąc
inaczej, przesunąłem układ współrzędnych o 4 jednostki w dół). Na tym "nowym" układzie
współrzędnych narysowałem wykres y = x
2 − 4 (na oryginalnym układzie ten wykres miałby
wzór y = x
2 − 8), część wykresu znajdującą się pod prostą (linia przerywana) pełniącą rolę
nowej osi x przeniosłem na drugą stronę tej prostej.
10 lip 22:46