Jesli miałby ktoś czas i troche chęci do zabawy z całkami
therry: Jesli miałby ktoś czas i troche chęci pobawić się z tymi zadaniami z całek 7,8,9
chociaż po jednym przykładzie z tych zadań to byłbym bardzo wdzięczny
http://minus.com/lMFOPNZiWJ6es
10 lip 15:07
Krzysiek: 7) wzór na dł. łuku:
∫
ab √1+(y')2 dx
gdzie w podpunkcie a) a=−1,b=1
y=arcsinx+
√1−x2
8)rysujesz wykresy,wyznaczasz przedział całkowania dla 'x' jeżeli nie masz go podanego,
następnie patrzysz która funkcja np: f(x) i g(x) przyjmuje większe wartości, jeżeli f(x)≥g(x)
(na przedziale [a,b]) to pole pomiędzy wykresami f(x),g(x) to:
∫
ab [ f(x)−g(x)]dx
a)
∫
1/21 (2
x −log
2 x) dx
9),10)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bry%C5%82a_obrotowa
10 lip 15:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
długośc krzywej na odcinku [a,b] = ∫ab √1+ (f'(x))2 dx
długośc obszaru ograniczonego krzywymi na odcinku [a,b] = ∫ab (f(x) − g(x)) dx
gdzie:
f(x) ≥ g(x) dla każdego x∊<a,b> (w przeciwnym razie należy dzielić przedziały na mniejsze, aby
zachodziła ta nierówność)
co do ostatniego to też byl jakiś wzór −−− nie pamiętam go obecnie
10 lip 15:27
Asyy: 7b)
| | 1 | | sinx | |
(1−lncosx)' = − |
| * (−sinx) = |
| = tgx
|
| | cosx | | cosx | |
|L| =
0 ∫
π4 √1 + tg2 x dx .
| | cos2 x | | sin2 x | |
∫ √1 + tg2 x dx = ∫ √ |
| + |
| dx =
|
| | cos2 x | | cos2 x | |
| | cos2 x + sin2 x | | 1 | |
= ∫ √ |
| dx = ∫ √ |
| dx =
|
| | cos2 x | | cos2 x | |
| | 1 | |
= ∫ √ |
| dx = ln( tg(x2 + π4) )
|
| | cosx | |
. |L| = ln( tg(
π8 +
2π8)) − ln (tg(
π4)) = ln( tg(
3π8))
10 lip 15:55
Asyy: | | 1 | |
tam bez pierwiastka po √ |
| dx  |
| | cos2 x | |
10 lip 16:01
Krzysiek: w przedostatniej linijce nie powinno być pierwiastka
w sumie jak już rozwiązałeś zadanie to można było napisać w jaki sposób policzyć tą całkę:
| | 1 | |
∫ |
| dx (przynajmniej ja w pamięci nie policzę takiej całki) |
| | cosx | |
1 sposób:
podstawienie uniwersalne:
2 sposób: pomnożenie licznika i mianownika przez cosx, i potem podstawienie: t=cosx, i rozbicie
na ułamki proste
10 lip 16:03
Mila:
7a)
y=arcsinx+
√1−x2
| | 1−x | |
L(x)=∫√1+( |
| )2dx= |
| | √1−x2 | |
| | 2 | |
=∫√ |
| dx policzysz dalej? |
| | 1+x | |
10 lip 16:14
Mila: Witaj Krzysiek, czy wiesz jaka jest formuła w wolframie na długość łuku?
Assy chyba skorzystał z gotowego wyniku na całkę z 1/cosx. (taki wynik podaje Krysicki)
10 lip 16:19
Krzysiek: Witaj Mila, niestety nie wiem, ale można przecież napisać odpowiednią całkę oznaczoną (lub
nieoznaczoną wtedy mamy krok po kroku) i poznamy wynik.
10 lip 16:23
Mila: Niestety nie potrafię korzystać z opcji step by step ( Nie musze, mam swoje sposoby), ale o
pomyłkę nie trudno i chcę sprawdzić czasem swoje rachunki programem, zamiast liczyc jeszcze
raz.
Dziękuję.
10 lip 16:34
Asyy: Po prostu miałem tę całkę w swoich wzorach, a metody rozwiązania podał Krzysiek
10 lip 16:42
Mila: Asyy, tak myślałam. Jeśli autor zadania ma pytania to odpowiemy.
10 lip 16:49
Asyy: 9a)
| | −2x | | −x | |
(√4−x2)' = |
| = |
|
|
| | 2√4−x2 | | √4−x2 | |
| | −x | |
Pp = 2π −1 ∫ 1 √4−x2 √1+ ( |
| )2 dx .
|
| | √4−x2 | |
| | −x | | x2 | |
∫√4−x2 √1+ ( |
| )2dx = ∫ √4−x2 √1 + |
| dx =
|
| | √4−x2 | | 4−x2 | |
| | 4−x2 | | x2 | | 2 | |
= ∫ √4−x2 √ |
| + |
| dx = ∫ |
| √4−x2 dx =
|
| | 4−x2 | | 4−x2 | | √4−x2 | |
= ∫2 dx = 2x + C
. P
p = 2π(2*1 − 2*(−1)) = 8π [j
2]
10 lip 17:14
Mila: 8) a
Naszkicuj wykresy, wykres 2
x leży nad wykresem funkcji log
2x.
f(x)=log
2x
g(x)=2
x
przedział całkownia : <0.5,1>
| | 2x | |
Pole =0.5∫1(2x−log2x)dx= |
| −∫log2x dx= teraz przez części (opuszczam granice |
| | ln2 | |
dla wygody w pisaniu)
[log
2x=u dv=dx
| | 2x | | 1 | |
cd. = |
| −{xlog2x−∫ |
| dx}= |
| | ln2 | | ln2 | |
| | 2x | | x | | 2x+x−xlnx | |
= |
| −{xlog2x− |
| }= |
| ( zamianiłam log2x na logarytm naturalny) |
| | ln2 | | ln2 | | ln2 | |
| | 21+1−1*ln1 | | 20.5+0.5−0.5*ln0.5 | |
pole = |
| −( |
| )dokończ |
| | ln2 | | ln2 | |
10 lip 17:25
Asyy: 10a)
V = π
1 ∫
e (x
√lnx)
2 dx .
∫ (x
√lnx)
2 dx = ∫ x
2 lnx dx = ;
| | 1 | |
f(x) = lnx => f'(x) = |
|
|
| | x | |
| | x3 | |
g'(x) = x2 => g(x) = |
|
|
| | 3 | |
| | x3 | | 1 | | x3 | | x3 | | 1 | |
; = |
| lnx − ∫ |
| |
| dx = |
| lnx − |
| ∫ x2 dx =
|
| | 3 | | x | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | e3 | | e3 | | ln1 | | 1 | |
V = π ( ( |
| lne − |
| ) − ( |
| − |
| )) =
|
| | 3 | | 9 | | 1 | | 9 | |
| | e3 | | e3 | | 1 | |
= π( |
| lne − |
| + |
| ) |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
10 lip 17:27
therry: Dziękuje serdecznie za pomoc
11 lip 12:58
Mila:
11 lip 15:13
Mila: 10b) y=arcsinx x <0,1>
V=π 0∫1 (arcsinx)2dx=
podstawienie
|arcsinx=t stąd x=sint
dx=cost dt|
=∫t2cost dt= teraz przez części;
[ t2=u dv=costdt
2tdt=du v=∫costdt=sint
cd =t2sint−∫sint *2tdt= t2*sint−2∫tsintdt=(**)
obliczam całkę:∫tsintdt= [przez części:t=u i dv=sintdt dt=du v=−cost]
=−t*cost+∫costdt=−t*cost+sint wracamy do (**) i podstawiamy znowu:
t=arcsinx sint=x cost=√1−sint=√1−x2
stąd
=t2*sint−2(−t*cost+sint)=
F(x)=x*(arcsinx)2+2arcsinx*√1−x2−2x
zostaje Ci obliczyć wartość całki oznaczonej:
F(1)−F(0)
11 lip 23:45
Mila: V=π*(F(1)−F(0))
11 lip 23:49