całka
hugo: | | 1 | |
całka |
| dx jak to rozwiazac ?  |
| | √2x−1+√2x−3 | |
10 lip 14:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
zaczynasz od przekształcenia = usuwasz niewymierności z mianownika:
| 1 | | √2x−1− √2x−3 | | √2x−1−√2x−3 | |
| = |
| = |
| |
| √2x−1+√2x−3 | | (2x−1) − (2x−3) | | 2 | |
a z tym to już chyba sobie poradzisz ... prawda

10 lip 14:23
hugo: tak , dzięki kolo

a pomógłbyś jeszcze z tym całka sin(lnx)dx
10 lip 14:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
∫sin (ln x) dx

tylko koniec ? nic więcej? jeżeli tak to niestety tylko przez części (czyli
coś czego nigdy nie lubiłem)
∫sin (ln x) dx =
u' = 1 v = sin (ln x)
| | cos(ln x) | |
= xsin(ln x) − ∫ x* |
| dx = xsin(ln x) + ∫ −cos(ln x) dx = |
| | x | |
u' = 1 v = −cos(ln x)
| | sin(lnx) | |
= xsin(ln x) + (−xcos (lnx)) − ∫x* |
| dx = x(sin (lnx) − cos(ln x)) − ∫sin(lnx) dx |
| | x | |
czyli:
∫sin (ln x) dx = x(sin (lnx) − cos(ln x)) − ∫sin(lnx) dx //+∫ sin(lnx) dx
2∫sin (ln x) dx = x(sin (lnx) − cos(ln x))
| | x | |
∫sin (ln x) dx = |
| (sin (lnx) − cos(ln x)) + C |
| | 2 | |
10 lip 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
uffff .... i koniec
10 lip 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
II sposób (trochę bardziej 'wyrafinowany' schemat):
∫sin (ln x) dx =
| | 1 | |
s = ln x .... ds = |
| dx ⇔ ds = x−1 dx ⇔ x ds = dx ⇔ eln x ds = dx ⇔ es ds = dx |
| | x | |
= ∫e
u sinu ds =
i albo przez części (łatwo i przyjemnie) dwa razy i procedura jak wyżej
albo wykorzxystując wzór:
| | eax(asin(bx) − acos(bx) | |
∫ eaxsin(bx) dx = |
| |
| | a2+b2 | |
| | eu(sin u − cos u | | eu | | x | |
= |
| = |
| (sin u − cos u) = |
| (sin (lnx) − cos(lnx) + C |
| | 1+1 | | 2 | | 2 | |
10 lip 14:42
hugo: straszne to

dziękuje za pomoc
10 lip 14:52
Mila: lnx=t
x=e
t
dx=e
tdt
∫sin(lnx)dx=
(*) ∫e
tsintdt =
przez części |e
t=u dv=sintdt ]
[e
tdt=du v=−cost]
=−e
tcost+∫cost*e
tdt= znowu przez części [e
t=u dv=costdt, e
tdt=du, v=sint]
=−e
tcost +e
tsint−∫e
tsintdt przenoszę całkę na lewą stronę ( do (*))
(**) 2 ∫e
tsintdt =−e
tcost +e
tsint stąd
| | 1 | |
∫sin(lnx)dx= |
| x(−cos(lnx)+sin(lnx)) |
| | 2 | |
10 lip 15:13