wartości pozostałych funkcji
Olicha : Znajdź wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α, jeśli sinα= 3/5, a x∊ (pi/2; pi)
10 lip 13:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
Olicha
z jedynki trygonometrycznej wyznaczasz cosα
mając sin i cos wyznaczysz tg i ctg
koniec zadania −−− standardowe zadanie na maturę (część zamknięta)
10 lip 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna:

II sposób
jesli nie pamiętasz co to za trójkąt to z tw. pitagorasa wyliczasz x
jeżeli pamiętasz to piszesz x=4
mając boki masz też wartości sin cos tg i ctg
10 lip 13:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | π | |
jedyne o czym musisz pamiętać przy II sposobie −−− α∊( |
| ,π) a więc cos α <0 |
| | 2 | |
10 lip 13:42
pigor: ...

otóż, z warunku x∊ II ćwiartki układu xOy wnioskuję,
że nie powinno ci być obce coś takiego :
sinα=35 =
yr ⇒
y=3k, r=5k i k>0, to x
2=r
2−y
2=25k
2−9k
2=16k
2 ⇒
⇒ |x|=4k i x<0 ⇒
x=−4k , więc
cosα= xr =
−4k5k =
−45 , oraz
tgα= yx=
3k−4k=
−34,
ctgα= xy=
−4k3k=
−43 .
10 lip 14:05
Olicha : dziękuję bardzo za pomoc

wyszło mi dobrze tylko nie byłam pewna, bo sama uczę się do
poprawki semestru i wątpię w swoje logiczne myślenie. Jednak czasami działa
11 lip 11:09
pigor: ... fajnie, że już się uczysz, tak trzymaj i wierz mi możesz dzięki temu być nawet lepsza od
innych , bo ta matma naprawdę nie jest taka trudna i przez pracę może stać się twoim ulubionym
przedmiotem, czego ci życzę ....

od serca .
11 lip 11:33