matematykaszkolna.pl
wartości pozostałych funkcji Olicha : Znajdź wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α, jeśli sinα= 3/5, a x∊ (pi/2; pi)
10 lip 13:31
Artur_z_miasta_Neptuna: Olicha z jedynki trygonometrycznej wyznaczasz cosα mając sin i cos wyznaczysz tg i ctg koniec zadania −−− standardowe zadanie na maturę (część zamknięta)
10 lip 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek II sposób jesli nie pamiętasz co to za trójkąt to z tw. pitagorasa wyliczasz x jeżeli pamiętasz to piszesz x=4 mając boki masz też wartości sin cos tg i ctg
10 lip 13:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
 π 
jedyne o czym musisz pamiętać przy II sposobie −−− α∊(

,π) a więc cos α <0
 2 
10 lip 13:42
pigor: ... emotka otóż, z warunku x∊ II ćwiartki układu xOy wnioskuję, że nie powinno ci być obce coś takiego : sinα=35 =yry=3k, r=5k i k>0, to x2=r2−y2=25k2−9k2=16k2 ⇒ ⇒ |x|=4k i x<0 ⇒ x=−4k , więc cosα= xr = −4k5k = 45 , oraz tgα= yx= 3k−4k= 34, ctgα= xy= −4k3k=43 .
10 lip 14:05
Olicha : dziękuję bardzo za pomoc emotka wyszło mi dobrze tylko nie byłam pewna, bo sama uczę się do poprawki semestru i wątpię w swoje logiczne myślenie. Jednak czasami działa emotka
11 lip 11:09
pigor: ... fajnie, że już się uczysz, tak trzymaj i wierz mi możesz dzięki temu być nawet lepsza od innych , bo ta matma naprawdę nie jest taka trudna i przez pracę może stać się twoim ulubionym przedmiotem, czego ci życzę .... emotka od serca .
11 lip 11:33