prosze o pomoc
mok: rozwiąż równanie :
tylko ta potęga drugiego stopnia dotyczy całego nawiasu czyli całego ułamka
10 lip 10:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x | | x2 | | x2+1−1 | | 1 | |
x2 + ( |
| )2 = x2 + |
| = x2 + |
| = x2 + 1 − |
| = |
| | x+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | 1 | |
= s − |
| ... gdzie s = x2 + 1 ... czyli s≥1 |
| | s | |
s
2 + 1 = 8s
s
2 − 8s + 1 = 0
Δ = 64 − 4 = 60
licz dalej
10 lip 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
cofam wszystko −−− idiotyczny błąd w pierwszej linijce
10 lip 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
2(x+1)
2 + x
2 = 8(x+1)
2
x
2(x
2+2x+2) = 8x
2+16x+8
x
4+2x
3+2x
2 = 8x
2+16x+8
x
4 + 2x
3 − 6x
2 − 16x −8 = 0
(x+2)(x
3−6x−4) = 0
(x+2)(x+2)(x
2−2x−2)=0
dokończ sam licząc Δ
10 lip 11:05
Leszek: Teraz w trzeciej linijce masz błąd (x+1)2 = x2+2x+1
10 lip 11:50
Leszek: a nie dobrze do jeszcze to x
2 włączyłeś
10 lip 12:05
mok: ok wielkie dzięki
10 lip 14:23
Mat: Można jeszcze inaczej, a zarazem ciekawiej:
x2+ (x/x+1)2=8
(x− x/x+1)2−2x2/x+1=8
dalej podstawienie t=x2/x+1
i mamy równanie: t2−2t−8=0
nastepnie t1=....
t2=...
i wracamy do podstawienia t=x2/x+1
Pozdrawiam
10 lip 19:14
Artur z miasta Neptuna:
do zapisu Mata rozpiszę tylko jeden krok (skrót myślowy)
| | x | | x(x+1) − x | | x2 | |
(x − |
| )2 = ( |
| )2 = ( |
| )2 |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
oraz poprawie mały błąd znaków −−−− x
2 + (x/(x+1))
2 = (x− x/(x+1)
2 + 2 x
2/(x+1)
.....
t
2 + 2t − 8 =0
(t−2)(t+4) = 0
t=−4
t=2
x
2 + 4x + 4 = 0 ⋁ x
2 − 2x − 2 = 0
(x+2)
2 = 0 ∨ (x−1−
√3)(x−1+
√3) = 0
10 lip 19:25
Mat: Racja, dzięki Artur
10 lip 19:30