matematykaszkolna.pl
Logika Szaj-bus: Na przerwie, w czasie której zbito doniczkę z kwiatkiem, zostało w klasie trzech chłopców: Jurek, Leszek i Wojtek. Na pytanie, kto zbił doniczkę chłopcy udzielili następujących odpowiedzi. Jurek: Ja nie zbiłem doniczki. Wojtek ją zbił Leszek: Wojtek nie zbił doniczki. Jurek ja zbił. Wojtek: Ja nie zbiłem doniczki. Leszek tez jej nie zbił. Ustal, który z chłopców zbił doniczkę, wiedząc, że jeden z nich dwa razy skłamał, drugi raz skłamał i raz powiedział prawdę, a trzeci dwa razy powiedział prawdę.
9 lip 19:37
Basia: Wojtek
9 lip 20:30
Szaj-bus: A tak ładnie to zapisać i wytłumaczyć emotka
9 lip 21:43
Artur z miasta Neptuna: 1o Jurek dwa razy skłamał więc on zbił a Wojtek nie W takim razie Leszek musi mówić prawdę Wojtek musi raz skłamać ... czyli albo on zbił albo Leszek sprzeczność 2o Leszek dwa razy skłamał ... a więc Wojtek zbił doniczkę, a nie Jurek. Jurek musi mówić prawdę. Wojtek kłamie mówiąc że nie zbił jej, ale prawdę mówiąc że Leszek jej nie zbił poprawne 3o Wojtek klamie dwa razy ... czyli Jurek zbił Jurek nie może dwa razy sklamać (warunki zadania) ... więc jego zeznanie mija się z zalozeniem sprzeczne tak wystarczy
9 lip 22:19
Artur z miasta Neptuna: tfuuuu 3o Wojtek kłamie dwukrotnie −−− czyli zarówno on jak i Leszek zbili (wspólnie) doniczkę. W takim razie Leszek może skłamać conajwyżej raz − a jest to niemożliwe. sprzeczność
9 lip 22:21
Basia: Ja rozumowałam inaczej 1.Jurek: Ja nie zbiłem doniczki. Wojtek ją zbił 2.Leszek: Wojtek nie zbił doniczki. Jurek ja zbił. 3. Wojtek: Ja nie zbiłem doniczki. Leszek tez jej nie zbił. gdyby Jurek zbił doniczkę ⇒ (2) dwa razy prawda i (3) też dwa razy prawda czyli odpada gdyby Leszek zbił doniczkę ⇒ (1) prawda i fałsz (2) prawda i fałasz czyli odpada no to został już tylko Wojtek sprawdzam: (1) dwa razy prawda (2) dwa razy fałsz (3) fałsz i prawda
12 lip 10:36
Szaj-bus: A moglibyście zrobić to zadanie tak jak powinno by się zrobić na maturze żeby było maks. punktów. I ładnie wytłumaczyć.
12 lip 10:56
Basia: no tak jak Ci napisałam: zakładamy, że Jurek zbił doniczkę wtedy mamy: (1) 0 ∧ 0 (2) 1 ∧ 1 (3) 1 ∧ 1 sprzeczne z warunkami zadania zakładamy, że Leszek zbił doniczkę wtedy mamy: (1) 1 ∧ 0 (2) 1 ∧ 0 (3) 1 ∧ 0 sprzeczne z warunkami zadania zakładamy, że Wojtek zbił doniczkę wtedy mamy: (1) 1 ∧ 1 (2) 0 ∧ 0 (3) 1 ∧ 0 zgodne z warunkami zadania innych możliwości nie ma czyli doniczkę zbił Wojtek
12 lip 11:04