Trudne...
Antoni: 1.Dana jest funkcja y=2x
2−3x+1 wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji w punkcie (leżącym
na paraboli) o odciętej x0=2
2.Dana jest funkcja f(x)=x+1 wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji leżącym na
krzywej o
−−−−−−−
odciętej x0=−3
x−1
3.wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f(x)=2x
3−3x
2 w przedziale <−2,2>
4.Oblicz pole figury zawartej pomiędzy parabolą y=x
2 oraz prostymi y=0 x=2
POMOCY !
9 lip 19:14
AS: Zad 1.
Równanie stycznej
y − yo = f '(x)*(x − xo)
9 lip 19:19
Antoni: jak to zrobiles?
9 lip 19:24
Asyy: 4. y=x
2; y=0; x=2
No to rysujesz sobie odpowiedni rysuneczek i mamy:
| | x3 | | 8 | |
0 ∫ 2 x2 dx = |
| 0|2 = |
| [j2] |
| | 3 | | 3 | |
9 lip 20:09
Aga1.: Zad.1.
Antoni, AS podał Ci wzór na równanie stycznej, zamiast f'(x) powinno być f'(x0).
y0=f(x0)
10 lip 15:42
Bogdan:
albo tak:
x0 = 2 ⇒ y0 = 2*4−3*2 + 1 = 3
styczna: y = ax + b, 3 = 2a + b ⇒ b = 3 − 2a
parabola: y = 2x2 − 3x + 1 ⇒ ax + b = 2x2 − 3x + 1 ⇒ 2x2 + (−a − 3)x + (1 − b) = 0
Założenie: Δ = 0 ⇒ a2 + 6a + 9 − 8 + 8b = 0 ⇒ a2 + 6a + 1 + 8(3 − 2a) = 0
a2 − 10a + 25 = 0 ⇒ (a − 5)2 = 0 ⇒ a = 5 i b = 3 − 2*5 = −7
Odp.: styczna: y = 5x − 7
10 lip 17:51