nie wiem jak to zrobić
anka: Wpłacamy 300 zł.co pół roku przez cztery lata (pierwszego stycznia i pierwszego lipca) na konto
oprocentowane 10 % w skali roku z półroczną kapitalizacją odsetek. Jaką sumą będziemy
dysponowali po 4 latach?
1 maj 10:26
pazio: | | 5% | | 21 | |
kn = 300*(1+ |
| )8 = 300*( |
| )8 |
| | 100% | | 20 | |
ale to to już sama sobie policz
1 maj 21:26
imię lub nick: jeśli dobrze zrozumiałem treść zadania, to rozwiązanie powinno wyglądać tak:
(300+0,05*300) + 300 −po pierwszej kapitalizacji
[(300+0,05*300) + 300] + 0,05[(300+0,05*300) + 300] + 300 −po drugiej kapitalizacji
{[(300+0,05*300) + 300] + 0,05[(300+0,05*300) + 300] + 300} + 300 −po trzeciej kapitalizacji
({[(300+0,05*300) + 300] + 0,05[(300+0,05*300) + 300] + 300} + 300) + 0,05({[(300+0,05*300) +
300] + 0,05[(300+0,05*300) + 300] + 300} + 300) + 300 − po czwartej kapitalizacji
... aż do ośmiu kapitalizacji. Na kalkulatorze to łatwo policzyć, ale może da się wyprowadzić
jakiś ogólny wzór na ten ciąg.
Gdyby sprawdził to Bogdan lub ktokolwiek i mnie uświadomił byłbym wdzięczny.
2 maj 11:28
imię lub nick: aha.. wyszło mi 3007,97
2 maj 11:41
imię lub nick: nikt się nie wypowie na ten temat? ... mam jeszcze raz to zadanie dodać?
2 maj 12:32
Tomek: imię lub nick: słuchaj, k=300, p=10%
półroczna kapitalizacja odsetek czyli w ciągu roku masz dwa okresy rozliczeniowe. Przez cztery
lata daje ci osiem takich okresów n=8, p:2=5%
Przez ten cały czas nic z kasą nie robisz i wypłacasz dopiero na koniec. Popatrz:
100%+5%=105%=1,05
(1,05*300) − stan konta po jednym okresie
1,05*(1,05*300) = 1,052*300 − stan konta po dwóch okresach
1,05*1,052*300=1,053*300 − stan po trzech okresach itd.
tworzy się wzór rekurencyjny:
(100+p)%n*k
1,05n*300=1,058*300
2 maj 13:26
imię lub nick: W treści zadania jest napisane: "Wpłacamy 300 zł.co pół roku przez cztery lata..." zrozumiałem
to tak że po każdej kapitalizacji odsetek dokładamy trzy stówki i procent jest już liczony od
kwoty zwiększonej o te trzy stówki wraz z wcześniej doliczonym procentem.
Najwyraźniej nie mam racji.
dzięki za wyjaśnienie.
2 maj 20:02
Bogdan:
imię lub nick − nie rezygnuj ze swojego rozumowania. Dzisiaj jestem zajęty, ale jeśli
nikt nie zajmie się tym problemem, to spróbuję w wolnym czasie wyprowadzić wzór ogólny
dla podobnych sytuacji przyjmując oznaczenia:
p% − roczna stopa procentowa,
m − liczba określająca ile razy w roku następuje kapitalizacja,
n − liczba lat,
K − stała kwota wpłacana na początku każdego okresu,
KK − kwota końcowa.
2 maj 20:36
Tomek:
imię lub nick − masz rację z tymi wpłatami co pół roku
popróbuję coś zrobić z oznaczeniami jak u Bogdana
2 maj 21:59
imię lub nick: jak narazie doszedłem do tego że K można zapisać poza nawiasem i ich ilość będzie równa m.
Jednak sprawa komplikuje się z kwotom od której jest liczony procent. Zastanawiam się czy to
nie wykracza poza moje umiejętności.
2 maj 22:04
imię lub nick: (dysortografia dała o sobie znać
)
2 maj 22:06
Squall: Można spróbować zapisać po pierwszej kapitalizacji:
300+300*0,05
a przy każdej następnej kapitalizacji zapisywać
300+x*0,05 gdzie x oznacza wynik po poprzedniej kapitalizacji
Tylko wynik strasznie duży mi wychodzi
2 maj 22:19
Squall: Eh...błąd mi się wkradł w obliczenia.
imię lub nick − wynik wyszedł mi dokładnie taki sam jak Tobie
2 maj 22:26
Tomek: Już wiem i wychodzi dobrze:
E − wkład równy
Wpłaty są z góry
r=0,05
q=1+0,05=1,05
n=8
E=300
K E
1 E
2 E
3
−−−−−|−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−
0 1 2
K
1=E
1q+E
2
K
2=K
1q+E
3=E
1q
2+E
3
......
K
n=E
1q
n+E
2q
n−1+...+E
n+1
dla wkładów równych E
j=E
| | 1,058−1 | |
Kn=300*1,05* |
| |
| | 1,05−1 | |
K
n=3007,97
Chyba będzie zrozumiałe
2 maj 23:57
Tomek:

trochę rysunek mi nie wyszedł
ten będzie bardziej widoczny
3 maj 00:01
Tomek: dosyć na dziś trochę to zadanie mi zajęło ale nie mogłem mu podarować
3 maj 00:02
Bogdan:
Ja też nie mogłem mu podarować.
Oznaczenia takie, jak podałem wyżej.
| | 100m | | p | |
KK = K * (1 + |
| ) * [ (1 + |
| )mn − 1] |
| | p | | 100m | |
Proszę o zweryfikowanie tego wzoru.
3 maj 00:29
Bogdan:
W tym zadaniu:
K = 300
m = 2
p = 10
n = 4
3 maj 00:30
Tomek: widzę Bogdan, że też jesteś zapaleńcem
3 maj 08:42
imię lub nick: gratuluję rozwiązania Tomku.
w sumie dalej nie potrafię wyprowadzić tego wzoru, ale na maturze tego raczej nie będzie.
3 maj 10:24