Funkcje ciągłe
Janek: Ostatnio przerabiając materiały z Krysickiego zainteresowałem się troszkę ciągłością funkcji.
Zauważyłem też, że jeśli funkcja jest różnowartościowa i ciągła to jest również monotoniczna.
Czy jest to prawda?
9 lip 14:15
Basia: nieprawda niestety

najprostszy przykład
f(x) = x
2
jest różniczkowalna w każdym punkcie x∊R
jest ciągła
monotoniczna nie jest (najpierw maleje, potem rośnie)
prawdą natomiast jest, że każda funkcja
różniczkowalna jest
ciągła
9 lip 14:20
Patronus: x2 nie jest różnowartościowa...
9 lip 14:21
Basia: no i masz jednak mi się w oczach mieni, przeczytałam różniczkowalna
(zresztą w przykładzie też napisałam o różniczkowalności)
oczywiście jeżeli funkcja jest różnowartościowa i ciągła to jest monotoniczna
9 lip 14:27
Janek: A jest na to jakiś formalny dowód ?
I drugie pytanie − czy każda funkcja różnowartościowa jest różniczkowalna ?
9 lip 14:29
Basia:
dowód jest oczywiście; dość prosty
przypuśćmy, że f(x) jest ciągła i nie jest monotoniczna ⇒
istnieje jakieś x0 takie, że w jakimś jego otoczeniu <x0−ε; x0+ε>
f(x) najpierw rośnie a potem maleje (lub na odwrót, ale to tak się dowodziεε samo) ⇒
f(x0−ε) < f(x0) i f(x0+ε) < f(x0)
C = max[ f(x0−ε); f(x0+ε) ]
wtedy z ciągłości wynika, że:
musi istnieć x1∊<x0−ε;x0) takie, że f(x1) = C
i musi istnieć x2∊(x0;x0+ε) takie, że f(x2) = C
czyli mamy x1≠x2 i f(x1)=f(x2) czyli funkcja nie jest różnowartościowa
(i to co między −−−−−−−− możesz sobie podarować)
i na tym można skończyć, bo intuicja jest chyba dość oczywista
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
natomiast z punktu widzenia logiki formalnej mamy:
zostało udowodnione twierdzenie
(f jest ciągła i nie jest monotoniczna) ⇒ (nie jest różnowartościowa)
prawdziwa jest zatem także jego kontrapozycja czyli twierdzenie
~(f.nie jest różnowartościowa) ⇒ ~(f jest ciągła i nie jest monotoniczna)
czyli
f jest różnowartościowa ⇒f.nie jest ciągła lub f.jest monotoniczna
skoro więc jest różnowartościowa i ciągła mamy
1 ⇒ 0 ∨f.jest monotoniczna
aby to było prawdą musi być prawdą to, że f.jest monotoniczna
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9 lip 15:08
Basia:
ad.2
oczywiście nie
x−5 dla x<0
f(x) =
x+5 dla x≥0
jest różnowartościowa (bo x−5 ≠ x+5 dla żadnego x)
ale w p−cie x0=0 nie jest ciągła nie jest więc również różniczkowalna
9 lip 15:11