matematykaszkolna.pl
Funkcje ciągłe Janek: Ostatnio przerabiając materiały z Krysickiego zainteresowałem się troszkę ciągłością funkcji. Zauważyłem też, że jeśli funkcja jest różnowartościowa i ciągła to jest również monotoniczna. Czy jest to prawda?
9 lip 14:15
Basia: nieprawda niestety emotka najprostszy przykład f(x) = x2 jest różniczkowalna w każdym punkcie x∊R jest ciągła monotoniczna nie jest (najpierw maleje, potem rośnie) prawdą natomiast jest, że każda funkcja różniczkowalna jest ciągła
9 lip 14:20
Patronus: x2 nie jest różnowartościowa...
9 lip 14:21
Basia: no i masz jednak mi się w oczach mieni, przeczytałam różniczkowalna (zresztą w przykładzie też napisałam o różniczkowalności) oczywiście jeżeli funkcja jest różnowartościowa i ciągła to jest monotoniczna
9 lip 14:27
Janek: A jest na to jakiś formalny dowód ? I drugie pytanie − czy każda funkcja różnowartościowa jest różniczkowalna ?
9 lip 14:29
Basia: dowód jest oczywiście; dość prosty przypuśćmy, że f(x) jest ciągła i nie jest monotoniczna ⇒ istnieje jakieś x0 takie, że w jakimś jego otoczeniu <x0−ε; x0+ε> f(x) najpierw rośnie a potem maleje (lub na odwrót, ale to tak się dowodziεε samo) ⇒ f(x0−ε) < f(x0) i f(x0+ε) < f(x0) C = max[ f(x0−ε); f(x0+ε) ] wtedy z ciągłości wynika, że: musi istnieć x1∊<x0−ε;x0) takie, że f(x1) = C i musi istnieć x2∊(x0;x0+ε) takie, że f(x2) = C czyli mamy x1≠x2 i f(x1)=f(x2) czyli funkcja nie jest różnowartościowa (i to co między −−−−−−−− możesz sobie podarować) i na tym można skończyć, bo intuicja jest chyba dość oczywista −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− natomiast z punktu widzenia logiki formalnej mamy: zostało udowodnione twierdzenie (f jest ciągła i nie jest monotoniczna) ⇒ (nie jest różnowartościowa) prawdziwa jest zatem także jego kontrapozycja czyli twierdzenie ~(f.nie jest różnowartościowa) ⇒ ~(f jest ciągła i nie jest monotoniczna) czyli f jest różnowartościowa ⇒f.nie jest ciągła lub f.jest monotoniczna skoro więc jest różnowartościowa i ciągła mamy 1 ⇒ 0 ∨f.jest monotoniczna aby to było prawdą musi być prawdą to, że f.jest monotoniczna −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9 lip 15:08
Basia: ad.2 oczywiście nie x−5 dla x<0 f(x) = x+5 dla x≥0 jest różnowartościowa (bo x−5 ≠ x+5 dla żadnego x) ale w p−cie x0=0 nie jest ciągła nie jest więc również różniczkowalna
9 lip 15:11