przekształcenie wzoru z twierdzenia cosinusów.
monialisia: potrzebuję przekształcić wzór:
c
2=a
2+b
2−2abcosγ
tak, żeby wyznaczyć od razu a, bo gubię się w obliczeniach...
błagam, pilne
9 lip 13:51
Jolanta: c2−b2+2abcosγ=a2
teraz pierwiastkujesz obustronnie
9 lip 13:54
monialisia: zablokowało mi się myślenie xd dziekuję.
a i mam pytanko jeszcze. jeśli wyliczam z twierdzenia cos lub sin długości boków nie zawsze
wychodzą mi wartości takie, które są w tabelce wart.f.tryg. wtedy zaokrąglam tak, żeby mi
pasowało. tzn.kiedy mam wynik np. 0, 9488 z obliczeń, a w sin71 <tab. f. tryg.> wórny jest
0.9455, czyli kąt będzie 71st? czy jakoś dokładniej mam to policzyć?
9 lip 14:04
monialisia: ale i tak wyjdzie mi wzór z a po dwóch stronach i co z tym dalej zrobić?
9 lip 14:08
Patronus:
a2 + b2 − 2abcosy = c2
a2 − 2abcosy = c2 − b2
(a−bcosy)2 − b2cosy = c2 − b2
(a−bcosy)2 = c2 − b2 + b2cos2y
a−bcosy = √c2 − b2 + b2cos2y
a = √c2 − b2 + b2cos2y + bcosy
9 lip 14:17
Trivial:
a2 +
a(−2bcosγ) + (b
2−c
2) = 0
Δ = (−2bcosγ)
2 − 4(b
2−c
2) = 4b
2cos
2γ − 4b
2 + 4c
2 = 4b
2(cos
2γ−1) + 4c
2 =
= −4b
2sin
2γ + 4c
2 = 4(c
2−b
2sin
2γ).
√Δ = 2
√c2−b2sin2γ
| | 2bcosγ ± 2√c2−b2sin2γ | |
a = |
| = bcosγ ± √c2−b2sin2γ |
| | 2 | |
9 lip 14:23
Trivial: Do obliczenia kąta możesz skorzystać z kalkulatora naukowego (takiego z funkcjami
cyklometrycznymi).
9 lip 14:30
Patronus: a racja w trzeciej linijce od końca powinienem rozważyć dwa przypadki
9 lip 14:32
Trivial:
W mojej wersji, trzeba będzie wybrać taki, który jest > 0, czyli prawdopodobnie zadziała tylko
+.
9 lip 14:32
monialisia: dziękuję

wspaniali jesteście
9 lip 14:34