Liczby rzeczywiste, przedziały.
Łukasz: Witam, nie można tego zadania znaleźć w Internecie, a ze mnie dobry matematyk nie będzie. Mogę
prosić przynajmniej o jakąś wskazówkę dot. tego zadania?
Do przedziału <18,102> należą dokładnie:
a) 84 liczby naturalne (tutaj chyba się nie zgadza, moim zdaniem jest to 85 liczb naturalnych),
b) 28 lczb podzielnych przez 3,
c) 42 liczby nieparzyste,
d) 17 liczb podzielnych przez 5.
9 lip 12:59
Basia:
a) 102−17 = 85 masz rację
b) 18=6*3; 21=7*3; 24 = 8*3;.....;102=34*3
to ile ich jest ? 34−17 = 17
c) 18=9*2; 20=10*2;.....;102=51*2
sam policz ile
d) 20 = 4*5, 25=5*5, 30=6*5,.....,100=20*5
też sam policz
9 lip 13:04
Łukasz: Nie rozumiem tylko, dlaczego odejmujesz np.: w drugim przypadku 17 od 34 a nie na przykład 5 od
34. Postępując analogicznie we wszystkich podpunktach żaden nie jest prawdziwy, a poprawne są
odpowiedzi C i D.
9 lip 13:22
Basia:
i dobrze, że nie rozumiesz, bo mi się wyraźnie dzisiaj coś w oczach mieni
oczywiście, że ma być 34−5
9 lip 13:26
picia:
c) 51−8=43 tyle jest parzystych
d)20−3= 17 tyle jest podzielnych przez 5
9 lip 13:31
Łukasz: Dziękuję, z tego wynika, że podane są złe odpowiedzi.
9 lip 13:47
Basia:
no jak to, a odpowiedź (d) ? pigor policzył
9 lip 14:17
Mila:
Picia policzył.
Łukasz ciągi miałeś? Jeśli tak, to podam Ci drugi sposób.
9 lip 15:44