trygonometria
Bartek : Czy oni się przypadkiem nie walnęli?
Moja wersja:
| | 3x | | x | | 3x | |
2sin |
| (cos |
| +cos |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3x | | x+3x | | x−3x | |
=2sin |
| (2cos |
| cos |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
ich wersja ostateczna (rozwiązuje na razie lewą stronę):
Czy to oni się walnęli czy ja?
9 lip 12:08
pigor: | | x2+3x2 | | 4x2 | |
... niestety ty się walnąłeś, bo np. |
| = |
| = x |
| | 2 | | 2 | |
i podobnie odejmując .
9 lip 12:14
Bartek : Aaaaaa, już wiem.... pomyliło mi się przez ten mianownik
9 lip 12:17
Bartek : Okej, wysiadam tutaj...
| | π | | 2π | | π | |
Oni twierdzą, że odpowiedź jest : |
| + |
| . Czemu nie dorzucili (− |
| ) ? |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
9 lip 12:46
Bartek : Tzn. widzę na osi w którym miejscu sin x = cos x,bo przecież do tego się to sprowadza, ale bo
ja wiem czy to pi/6 jest co 2pi/3 ...

? Jeżeli brać pod uwagę sinx =cosx a nie sinx = − cosx,
to ten okres jest chyba większy niż 2pi/3...chyba, że źle patrze na oś
9 lip 12:49
pigor: ... bo np. :
sin3xπ−cos3x2=0 ⇔ sin
3xπ=cos
3x2 ⇒ tg
3x2=1 ⇔
⇔
3x2=
π4 +kπ / *
23 ⇔
x= π6+2kπ3 =
16π(1+4k) . ...
9 lip 12:58
Bartek : Haha...algebraicznie to ja jestem mądry

W ten sposób ta ja widzę bez problemu. Moje problemy na osi się dopiero zaczynają. A oprócz
tego nie wiem dlaczego jeszcze nie mogę sobie w sposób biegły ustawić, że czasem coś jest
tylko np pi/3 +2kpi a czasem jest +− pi/3 + 2kpi. To są już takie końcowe problemy, ale mnie
wnerwiają,bo np zadanie rozwiązać umiem a mam problem z opisaniem wniosków.
9 lip 13:13
Basia:
dla sinusa i cosinusa okresem podstawowym jest 2π czyli musisz znaleźć najpierw wszystkie
rozwiązania z dowolnego przedziału o długości 2π;
dla sinusa
może być <0;2π) ale na ogół łatwiej z przedziałem(−π;π>;
korzystasz z tego, że sinus jest f.nieparzystą
dla cosinusa
też może być <0;2π), też chyba łatwiej łatwiej z przedziałem(−π;π> chociaż to już sprawa
indywidualna
korzystasz z tego, że cosinus jest f.parzystą
do wszystkiego co znajdziesz dodajesz 2kπ
czasem warto posprawdzać czy nie da się otrzymanych równań zapisać np. w postaci jednego
(lub dwóch jeżeli wyszły cztery)
dla tangensa okresem podstawowym jest π i najrozsądniej jest badać przedział
(−π2; π2); potem +kπ
dla cotangensa okresem podstawowym jest π i najrozsądniej jest badać przedział
(0;π); potem +kπ
9 lip 13:23
Bartek : Okej, przeanalizuję wszystko jeszcze raz. No za którymś razem musi się udać

Co prawda miałem
ci odpisać Basiu co innego, ale pomyślałem sobie, że nikt nie ma ochoty słuchać biadolenia.
Także do Pracy Rodacy.
9 lip 13:47
Bartek : O! Chyba dotarłem do konkretu, którego nie rozumiem. Może mi się na reszcie coś rozjaśni.
| | 1 | | 1 | |
cosx= − |
| lub cosx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
I teraz:
czy odpowiedź powinna być:
x= +− pi/3 +2kpi
czy może: x= +−pi/3 +kpi

Bo gdy patrze na oś i widzę −pi/3 i dodaje np pi (k=1), to mam już nie 1/2 tylko −1/2. Zawsze
natomiast mi się zdawało, że najpierw podaje się odpowiedź dla cosx=1/2 a dopiero potem dla
cosx=−1/2.
Zgodnie więc z moją "filozofią" odpowiedź powinna być:
x=pi/3 + 2kpi lub x=−pi/3 +2kpi zamiast +kpi
9 lip 14:23
Bartek : O kurcze

faktycznie powinno być +− pi/3 + kpi. Głupi jestem po prostu.
9 lip 14:25
Bartek : Nie wiem. Ja już wolę na prawdę nic nie pisać, żeby bardziej nie zakotłować.
9 lip 14:28
Basia:
to jeszcze za mało
cosx = 12 dla (1) x = π3+2kπ lub (2) x= −π3+2kπ
cosx = −12 (3) dla x = 2π3+2kπ lub dla (4) x = −2π3+2kπ
ale
2π3+2kπ = π−π3+2kπ = −π3+(2k+1)π
czyli można (3) i (2) zapisać jednym równaniem x = −π3+kπ
natomiast
−2π3+2kπ = −π+π3+2kπ = π3+(2k−1)π
czyli można (4) i (1) zapisać jednym równaniem x = π3+kπ
stąd masz ostatecznie: x = ±π3+kπ
9 lip 14:37
Bartek : NO I WŁAŚNIE O TO CHODZIŁO


JUŻ WIEM I ROZUMIEM

OCZYWISTA SPRAWA DZIĘKOWAĆ
9 lip 14:43
pigor: ... a najlepiej cos
2x=
14 ⇔ |cosx|=
12 , teraz rysujesz wykres funkcji y=|cosx| i
prostą y=
12 ; patrzysz i dczytujesz to co cię interesuje. ...
9 lip 14:55
Bartek : Zgadza się. Mam. Dziękować
9 lip 14:58