Liczby rzeczywiste
Koral : Zadanie : Określ ile jest liczb dwucyfrowych naturalnych podzielnych przez:
a) 5
b) 8 lub 10
c) 6 i niepodzielnych przez 12
9 lip 10:24
Koral : wypisuję te liczby
a) 10,15,20,25,30,35,40,45,50,55,60,65,70,75,80,85,90,95
9 lip 10:26
Koral : może mi ktoś sprawdzić zawsze czuję się lepiej
9 lip 10:28
Koral : a) liczb dwucyfrowych naturalnych podzielnych przez 5 jest 18
9 lip 10:29
Basia:
ad.a
5=5*1;10=5*2;15=5*3;20=5*4;.....;95=5*19
chyba już widać ile, ale jeżeli chcesz dokładniej to:
to jest ciąg arytmetyczny postaci an = 5n
a1 = 5
an = 95 ⇒ 5n = 95 ⇒ n = 19
ale 5 nie jest liczbą dwucyfrową czyli mamy 19−1 = 18
ad.b
teraz pokażę bez wypisywania
liczny podzielne przez 8 to liczby postaci 8*n
mają być dwucyfrowe czyli
10 ≤ 8n ≤ 99
8n ≥ 10
n ≥ 108 = 54 = 1,25
czyli zaczynamy od n=2
8n≤99
n≤1238
czyli kończymy na n=12
no to mamy ich 12−1 = 11
liczby podzielne przez 10 możesz na palcach policzyć jest ich 9
czyli razem: 11+9−1 = 19 (bo dwa razy została policzona liczba 80, jako podzielna i przez 8, i
przez 10)
ad.c
spróbuj sam
policz podzielne przez 6
policz podzielne przez 12
i od pierwszego wyniku odejmij drugi
(powinno wyjść ostatecznie 7)
9 lip 10:39
Koral : Zaraz napiszę tylko zjem coś ok
9 lip 10:55
Koral : b) liczby podzielne przez 8 to:
16,24,32,40,48,56,64,72,80,88,96
9 lip 11:03
Koral : do b) liczby podzielne przez 10 to:
10,20,30,40,50,60,70,80,90
9 lip 11:09
Basia: no dobrze i co dalej ?
9 lip 11:14
Koral : b) 80 się powtarza więc będą to liczby:
10,16,20,24,30,32,40,48,50,56,60,64,70,72,80,88,90,96
18 liczb dwucyfrowych a ty mówisz Basia że 19 to coś mi się tu niezgadza
9 lip 11:15
Koral : 40 się powtarza z tego co widzę sprawdz Basia
9 lip 11:16
Basia: wróć: jest ich 18 bo jeszcze 40 jest podzielne przez 8 i przez 10
9 lip 11:18
Basia:
a bierze się stąd, że NWW(8,10) = 40 czyli szukamy licz podzielnych przez 40
i mamy dwie takie: 40 i 80
stąd: 11+9 − 2 = 18
9 lip 11:20
Koral : czyli dobrze zrobiłem
9 lip 11:20
Basia:
dobrze

zrób sobie teraz jako ćwiczenie trudniejszy przykład
policz ile jest liczb tak jak w Twoich przykładach, ale czterocyfrowych
tu już raczej metodą wypisywania będzie trudno, chociaż oczywiście da się, tylko o wiele
za dużo czasu zajmie
9 lip 11:23
Koral : jeszcze c) podpunkt
9 lip 11:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
Koral
c) analogicznie do poprzednich
najpierw tworzysz ciąg wszystkich liczb dwucyfrowych podzielnych przez 6
(wyraz ogólny) an = 12 + 6(n−1)
i wyznaczasz największy 'n' taki, ze an <100
tak samo z podzielnością przez 12
ak = 12 + 12(k−1)
i wyznaczasz największy 'k' taki, ze ak <100
wynikiem będzie różnica tych wartości czyli n−k
9 lip 11:39
Koral : musze iść zrobie pózniej cześć
9 lip 11:40
Gustlik: Liczby rzeczywiste
Koral : Zadanie : Określ ile jest liczb dwucyfrowych naturalnych podzielnych przez:
a) 5
b) 8 lub 10
c) 6 i niepodzielnych przez 12
ad a) ja bym zrobił ciągiem arytmetycznym, podobnie jak Basia, tylko przyjął a1=10, r=5,
an=95
an=a1+(n−1)r
95=10+(n−1)*5
95=10+5n−5
95−10+5=5n
5n=90 /:5
Odp: n=18
ad b) najlepiej wypisać:
podz/8: 16, 24, 32, 40, 48, 56, 64, 72, 80, 88, 96 − 11 liczb
podz/10: 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 − 9 liczb
podz/8 i 10: 40, 80 − 2 liczby
Odp: 11+9−2=18 (bo wykluczamy 40 i 80, żeby ich 2 razy nie policzyć)
Basiu, zapomniałaś wykluczyć 40, też dzieli się przez 8 i 10.
ad c)
podz/6: x12, 18, x24, 30, x36, 42, x48, 54, x60, 66, x72, 78, x84, 90, x96
"x" oznacza skreślenie, te liczby usuwamy, bo są podzielne przez 12, zliczamy te nieskreślone,
jest ich 7.
9 lip 12:13
Gustlik: Sorry, Basiu, dopiero teraz zauważyłem że sprostowałaś błąd.
9 lip 12:14
Gustlik: Basia:
dobrze
zrób sobie teraz jako ćwiczenie trudniejszy przykład
policz ile jest liczb tak jak w Twoich przykładach, ale czterocyfrowych
tu już raczej metodą wypisywania będzie trudno, chociaż oczywiście da się, tylko o wiele
za dużo czasu zajmie
Tu już wszystko trzeba ciągami.
ad a) analogicznie:
a1=1000, r=5, an=9995 i podstawić do wzoru an=a1+(n−1)r, wyjdzie n
ad b) też ciągami.
podz/8
a1=1000, r=8, ostatni wyraz ustalasz tak:
10000:8=1250 jest podz/8, czyli an=10000−8=9992 i postępujesz jak w pkt. a)
podz/10: b1=1000, r=10, bn=9990 i znów analogicznie
podz/8 i 10
c1=1000, r=NWW(8, 10)=40, cn=10000−40=9960 i znów analogicznie.
Niech na oznacza liczby podz/8 (ciąg an), nb − podz/10 (ciąg nb), a nc − podz/8 i 10 czyli
wspólne (ciąg cn)
Odp:
n=na+nb−nc=... (odejmujemy nc, żeby nie policzyć dwa razy wspólnych)
ad c)
Tu już jest nieco trudniej, bo ani 1000 ani 10000 nie są podzielne przez 12.
Trzeba ustalić i a1 i a−n, r=12
a1 to pierwsza liczba 4−cyfrowa podzielna przez 6 i niepodzielna przez 12.
Ustalamy ją tak:
1000:12=83,333333333333333333333333333333
Mnozymy część całkowitą wyniku przez 12:
83*12=996 ponieważ jest to liczba podz/12 więc dodajemy 6
996+6=1002 − jest 4−cyfrowa, więc akceptujemy
czyli a1=1002
Podobnie ustalamy an:
10000:12=833,33333333333333333333333333333
833*12=9996
9996+6=10002 − za dużo, bo 5−cyfrowa, trzeba więc odjąć 6
zatem an=9996−6=9990
Masz więc dane:
a1=1002
r=12
an=9990
Podstawiasz do wzoru na ciąg arytmetyczny i liczysz n jak w poprzednich podpunktach.
9 lip 12:31
Koral : ad a)
a1=1000 r=5 an=9995
an=a1+(n−1)*r
9995=1000+(n−1)*5
9995=1000+5n−5
9995−1000+5=5n
9000=5n
5n=9000/:5
n=1800
9 lip 15:02
Koral : Gustlik coś w podpunkcie a muszę liczyć?
9 lip 15:08
Basia: chodzi o sprawdzenie ? jest dobrze
9 lip 15:15
Koral : no
9 lip 15:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
Koral też możesz zrobić to w ten sposób:
bierzesz 'podłogi' i odejmujesz:
1999 − 199 = 1800
czyli TYLE jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 5.
Jeśli coś nie jest jasne to powiedz.
9 lip 15:23
Koral : ad b)a1=1000 r=8 an=9995
an=a1+(n−1)*r
9995=1000+(n−1)*8
9995=1000+8n−8
9995−1000+8=8n
8n=9003\:8
n=1125,4
9 lip 15:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
Koral −−− n MUSI być liczbą naturalną

Jeżeli wychodzi liczba 'po przecinku' to bierzesz
podłoge (czyli najwiekszą liczbę naturalną mniejszą od wyliczonej wartości)
9 lip 15:33
Koral : Artur wyszło dokładnie mi coś takiego n=1125,375 wyjaśnij mi co teraz trzeba zrobić
?
9 lip 15:44
Koral : nie rozmumiem tego co ma dalej liczyć wyjąśnij okej
9 lip 15:48
Koral : ja muszę iść a ktoś tak dobry wyjaśni potem poczytam
9 lip 15:51
Basia:
ad.b
Koral to są liczby podzielne przez 8
9995 nie jest podzielne przez 8
a1=1000 = 8*125 i to się zgadza
teraz szukasz największej liczby czterocyfrowej podzielnej przez 8
różnie to możesz zrobić, ale najłatwiej tak: 10000 = 1250*8
no to 1249*8 = 9992 jest największą liczbą czterocyfrową podzielną przez 8
czyli masz
an = 9992
i dopiero teraz liczysz sobie tak jak poprzednio
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
możesz też tak:
8n≤9999
n ≤ 124978
czyli n = 1249
an = 1249*8 = 9992
9 lip 18:25
Koral : Basia spróbuje podpunkt b zrobić
11 lip 13:34
Koral : Basia miały być liczby czterocyfrowe
11 lip 13:40
Koral : an=a1+(n−1)*r
9992=1000+(n−1)*8
9992=1000+8n−8
9992−1000+8=8n
8n=9000/:8
n=1125
11 lip 13:45
Basia: no i teraz jest dobrze
11 lip 15:09