g
jaa: znajdź równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta utworzonego przez proste 5x+12y+2=0 i
3x+4y+2=0
1 maj 10:24
@Basia: Podpowiadam
1 maj 13:06
@Basia: Szukasz punktów P(x
0,y
0), których odległość od podanych prostych jest taka sama.
| | 5x0 + 12y0 + 2 | | 5x0+12y0+2 | |
d1 = |
| = |
| |
| | √52+122 | | √169 | |
| | 3x0+4y0+2 | | 3x0+4y0+2 | |
d2 = |
| = |
| |
| | √33+42 | | √25 | |
| 5x0+12y0+2 | | 3x0+4y0+2 | |
| = |
| /*5*13 |
| 13 | | 5 | |
5(5x
0+12y
0+2) = 13(3x
0+4y
0+2)
wskaźniki można opuścić
25x + 60y + 10 = 39x + 52y + 26
−14x +8y − 16 = 0 /*(−1)
14x − 8y + 16 = 0 /:2
7x − 4y + 8 = 0
1 maj 13:12
jaa: zapomniałaś jeszcze ze jest druga dwusieczna prostopadla do tej ale to juz sama zrobie dziekuje
bardzo
1 maj 16:49