indukcja matematyczna
Marek: Mam zadanie z indukcji matematycznej.
Udowodnij wykorzystując indukcję matematyczną wzór
cos(a)+cos(2a)+cos(3a)+...+cos(na)=1/2*((sin(n+1/2)*a)/sin(a/2)−1)
8 lip 22:43
Artur z miasta Neptuna:
napisz jeszcze raz prawą stronę równania ... ale PORZĄDNIE

bo nie jestem pewien co tam jest
w sinusie (n+1/2) czy ((n+1/2)*a) i co jest w mianowniku (to −1 też a jeśli to czy w sinusie
także czy nie)
wykorzystaj funkcję zapisu "U" {}{} :
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
8 lip 23:31
Mila: Też się zastanawiam.
9 lip 00:04
Mila: | | 1 | | | |
cosx+cos2x+cos3x+...............cosnx= |
| *( |
| −1) |
| | 2 | | | |
Taki wzór?
9 lip 17:27
Mila: Czy prawa strona to?
1
0 n=1
9 lip 17:34
Mila: 1
0 n=1
L=cosx
L=P
2
0 Zakładamy, że twierdzenie prawdziwe dla n=k
spawdzamy czy prawdziwe dla n=k+1
| | 1 | | sin(k+3/2)x | |
cosx+cos2x+cos3x+........+coskx+cos(k+1)x= |
| *( |
| −1) |
| | 2 | | sin{x}{2} | |
L=
| | 1 | | sin(k+1/2)x | |
P= |
| *( |
| −1)+cos(k+1)x=... spróbuj dokończyć |
| | 2 | | | |
źle się pisze takie piętrusy , ale mam nadzeję, że dobrze przepisałam.
9 lip 18:37
Mila: Oczywiście L=, tak jak zaczęłam, nie wiem skąd się wzięła literka P.
9 lip 18:51