trygonometria
Bartek : cos
2x=3/4
Mam pytanie:
Czy te odpowiedzi są sobie równoważne?
i
lub
x= 5pi/6 + 2kpi
i
x= 7pi/6 + 2kpi
Pytam,bo w odpowiedzi jest ciut inaczej:
x=pi/6 +kpi lub x=−pi/6 +kpi
8 lip 20:11
Bartek : Mam wrażenie, że cały czas nie widzę tego na układzie. Myślałem, że najpierw rozpatrujemy
ćwiartki ze znakiem + a dopiero potem z minusem.
Oni natomiast w odpowiedzi przemieszali. Przecież jeśli do pi/6 (I ćw. "+") dodam pi, to
otrzymam kąt w ćwiartce II "−".
8 lip 20:19
Bartek : Przychodzi mi do głowy tekst:"Sprawdź sobie to na osi baranie i będziesz miał spokój..."
8 lip 20:34
pigor: ... no i dobrze w odp., bo cos
2x=
34 ⇔
|cosx|=12√3 ⇔ cosx=±
π6+kπ,
bo wykres funkcji
y=|cosx| powstaje z wykresu funkcji y=cosx (część ujemna odbija się
symetrycznie względem osi Ox) i jej okres jest nie 2π tylko π

. ...
8 lip 20:41
Bartek : Faktycznie...zapomniałem o tym. Ale inne zadania już łatwiej rozumiem, bo pomagam sobie innymi
rysunkami z układu.
8 lip 21:05