trygonometria
Bartek : Mam pytanko odnośnie sposobu podawania odpowiedzi lub wyciągania wniosków po to,by tę odpowiedź
podać. W trygonometrii do tej pory spotykałem się głównie z odpowiedziami w stylu:
| | π | |
x= |
| +2kπ i tak dalej.... |
| | 2 | |
albo
x=π/2 , x=3π/2 i tak dalej...jeśli odpowiedź ma być np tylko w przedziale <0,2π>.
Jednak trochę dziwna sprawa się nasuwa w przypadku czegoś takiego:
sin
22x=1/2
| | √2 | | √2 | |
...dziwna,bo tutaj sin2x= |
| lub − |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Autor zadania uszczuplił odpowiedź do:
| | π | | π | |
2x = |
| + k |
| . Oczywiście podał też x, ale chodzi o to, czy nie powinny być dwie |
| | 4 | | 2 | |
osobne odpowiedzi? Rozwiązanie w związku drugą potęga jest na plusie lub minusie i zastanawia
mnie po prostu czy takie uszczuplenie jest poprawne. Nie wiem. Walnę jeszcze coś takiego na
jakimś egzaminie i dopiero będzie.
Bartek : Oczywiście jest to wszystko zrozumiałe. Wrzuciłem jednak to pytanie, bo zazwyczaj odpowiedź
jest w innych zadaniach np taka:
lub
| | π | |
x=− |
| + ileśtam π w zależności od znaku w poszczególnych ćwiartkach oraz funkcji. |
| | 3 | |
Prawda? No właśnie. Ja niestety myślę dosyć schematycznie, więc odpowiedź z ostatniego zadania
trochę mnie zdziwiła. No dobra, mam nadzieję, że w reszcie ten temat ogarnę.