trygonometria
Bartek : Znowu tu czegoś nie rozumiem.
Autor zamienił:
| | x | | 1−cosx | |
sin2 |
| na |
| i twierdzi na dodatek, że korzysta z tego: cos2x=1 − 2sin2x |
| | 2 | | 2 | |
8 lip 13:57
Jack:
| | y | | y | |
podstaw we wzorze podstawowym x= |
| , a dostaniesz cosy=1−2sin2 |
| , czyli to o pytasz, |
| | 2 | | 2 | |
8 lip 14:00
Bartek : A już mam tzn. jeśli
to
Czy to o to chodzi?
8 lip 14:01
Jack:
tak, dokladnie − po prostu jeden kąt ma być dwa razy większy/mniejszy od drugiego.
8 lip 14:04