Logika
Szaj-bus: Prawdziwe jest zdanie: Nieprawda, że jeśli Platon założył Akademie, to jeśli Arystoteles był
uczniem Platona, to Arystoteles nie uczęszczał do Akademii. Czy na podstawie tej informacji
można udzielić odpowiedzi na poniższe pytania (jeśli tak, to daj te odpowiedzi).
a) Czy Platon założył Akademię?
b) Czy Arystoteles był uczniem Platona?
c) Czy Arystoteles uczęszczał do Akademii?
Mógłby ktoś rozwiązać to zadanie i wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić.
Z góry dziękuję.
8 lip 13:03
Artur z miasta Neptuna:

gdzie:
p −−− Platon założył Akademie
q −−− Arystoteles był uczniem Platona
r −−− Arystoteles
nie uczęszczał do Akademii
z tabelki wynika, że ów zdanie, skoro jest prawdziwe (czyli wynikiem przed zaprzeczeniem jest 0

) tylko dla sytuacji p=1, q=1 i r=0
czyli gdy:
Platon założył Akademie
Arystoteles był uczniem Platona
oraz Arystoteles uczęszczał do Akademii
8 lip 13:52
Jack:
zadanka z książki p. Stanosz?
8 lip 14:03
Sławek:
p: Platon założył Akademię
q: Arystoteles był uczniem Platona
r: Arystoteles uczęszczał do Akademii
Nieprawda, że jeśli Platon założył Akademię,
to jeśli Arystoteles był uczniem Platona, to Arystoteles
nie uczęszczał do Akademii.
~[p ⇒ (q ⇒ ~ r)] ⇔ p ⋀ ~( q ⇒ ~ r) ⇔ p ⋀ q ⋀ ~(~ r) ⇔ p ⋀ q ⋀ r
8 lip 14:19
Szaj-bus: Sławek a uzasadnisz

te przeinaczenia
8 lip 15:35
Basia:
Sławka już nie ma więc Ci odpowiem.
Sławek korzysta tutaj tylko z jednego prawa rachunku zdań; mianowicie z tego
~[p⇒q] ⇔ p∧~q
a to prawo bardzo łatwo udowodnić metodą 0−1
(w logice uważa się to prawo za powszechnie znane i już bez dowodu wykorzystuje w takich
zadaniach jak to, ale przekonać się, że rzeczywiście jest tautologią zawsze warto; szybciej
się je wtedy zapamięta)
8 lip 15:41
Basia:
no i z tego, że ~(~r) ⇔ r
ale to już chyba nie wymaga komentarza
8 lip 15:51
Cris: dzieki za wytłumaczenie, też tego potrzebowałem
15 wrz 18:32
Marry: Może ktoś jeszcze raz napisać jak zrobić to zadanie bo wogóle go nie rozumiem. Z góry dzięki
13 wrz 16:58