Pochodna
eMi: Witam.
Do policzenia mam pochodną:
Tabelka:
X Y
−10 −0,7500
−9 −0,6757
−8 −0,6064
−7 −0,5329
−6 −0,4514
−5 −0,3779
−4 −0,3028
−3 −0,2277
−2 −0,1538
−1 −0,0798
0 0,0055
1 0,0724
2 0,1467
3 0,2219
4 0,2966
5 0,3715
6 0,4457
7 0,5072
8 0,5812
9 0,6444
10 0,7283
Fajnie by było, gdyby ktoś miał może formułkę do Excela.
7 lip 18:21
eMi: Czy to trzeba zrobić tak jak poniżej?
Wyznaczyć linię trendu, czyli w tym przypadku: y=0,074x−0,821
I teraz tak:
f(x)=0,074x−0,821
f(x+h)=0,074(x+h)−0,821=0,074x+0,074h−0,821
| | f(x+h)−f(x) | |
f'(x)=limh→0 |
| =limh→0U{0,074x+0,074h−0,821−(0,074x−0,82 |
| | h | |
| | 0,074h | |
1)}{h}=limh→0 |
| =0,074 |
| | h | |
Jeżeli tak, to jak dalej to będzie?
7 lip 18:40
Basia: jeżeli to chodzi o funkcję y = 0,074x − 0,821 to reszta jest dobrze
jeżeli nie było wymagania, że trzeba liczyć wprost z definicji to można szybciej
pod warunkiem, że mieliście już udowodnione podstawowe twierdzenia o pochodnych, w tym:
1. pochodna sumy jest sumą pochodnych
2. (C)' = 0
3. (ax)' = a
z tego od razu mamy, że y' = 0,074
7 lip 18:49